Roeier bestudeert hele lange moleculen

Toproeier Dirk Lippits promoveert morgen aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Het komt niet vaak voor dat een actieve sporter promoveert. Dirk Lippits (29) heeft er zelf in elk geval nog niet eerder van gehoord. De roeier van Thêta, die bij de Olympische Spelen van 2000 in Sydney een zilveren medaille won met de dubbelvier, promoveert morgen aan de scheikundefaculteit van de Technische Universiteit Eindhoven.

Waarop promoveer je?

„Ik heb mijn proefschrift geschreven over polymeertechnologie. Bij het maken van kunststof voorwerpen smelt je moleculen om ze in een mal te gieten en daarna te laten harden. Wij hebben onderzoek gedaan naar de hele lange moleculen, die nodig zijn voor hele sterke materialen als in heup- en knieprotheses. De moeilijkheid bij die lange moleculen is dat ze door elkaar gaan zitten als in een bord spaghetti, waardoor ze niet afzonderlijk in een mal zijn te gieten. Door voorzichtig harde moleculen te smelten kun je toch profiteren van goede verwerkingeigenschappen en sterker kunststof maken.”

Hoe lastig is het een universitaire studie te combineren met topsport?

„Niet zo lastig op deze universiteit. Ik heb veel medewerking gehad omdat men het interessant vindt wat ik doe, zowel in sport als in wetenschap. Ik kreeg de ruimte voor een samenwerking met chemiereus DSM. Zij fungeerden als opdrachtgever en waren tegelijk mijn sponsor bij het roeien.”

Draagt je studie bij aan een goede prestatie op het water?

„Absoluut. Als ik eerst studeer en dan roei, kan ik daarna met een hele frisse blik verder. Ik denk zelfs dat de combinatie aan twee kanten heeft geholpen. Het is de vraag of ik het na deze periode ook nog combineer. De komende tijd ga ik eens goed nadenken of een medaille in Peking mogelijk is. Ik ben twee keer bij Olympische Spelen geweest en wil in 2008 niet meer alleen meedoen. Anders ga ik wat anders doen. Ik heb lol in het spelletje, maar het moet het nog wel waard zijn.”