‘Regime is fragieler dan het lijkt’

Oud-wereldkampioen schaken Gari Kasparov wil president Poetin via de stembus verjagen. Lukt dat niet, „dan volgt de climax op straat”. Poetins bewind is kwetsbaar, meent hij.

Gari Kasparov Foto Oleg Klimov Betogen is verboden in Rusland. Zaterdag trotseerden duizenden Sint Petersburgers dit verbod. Foto: Garri Kasparov. Foto Oleg Klimov Gary Kasparov (center) - leader of opposition of Putin's regime during demonstration in S-Petersburg and deputy Emelianov who was arrested in the end of demonstration. Photo by Oleg Klimov NRC

Na twintig jaar wereldheerschappij keerde Gari Kasparov in 2005 het schaken de rug toe. Hij had niks meer te bewijzen, niks meer te winnen.

Nu strijdt hij om het Kremlin. Sinds twee jaar is Kasparov een fulltime oppositiepoliticus met slechts één doel voor ogen: de ondergang van president Vladimir Poetin en diens ‘corrupte regime’. Kasparov reist hiervoor kriskras door Rusland, hij was in Moermansk, dit weekeinde komt hij Sint Petersburg op stelten zetten, daarna reist hij door naar Siberië.

Hoe gaat Kasparov Poetin ten val brengen? „Eerst worden wij het onderling eens over een presidentskandidaat. Weigert de macht hem te registreren, dan volgt de climax. Dan gaat het volk de straat op omdat zijn democratische rechten zijn gestolen.”

Hoeveel betogers denkt Kasparov nodig te hebben? Vierduizend man brengt de macht al in problemen, denkt hij. „Dit regime is veel fragieler dan het lijkt. Vijftigduizend man op straat betekent het einde.”

Waarom denkt u kans te maken tegen het Kremlin?

„Poetins ambitie is straks in alle rust te genieten van de miljarden dollars die hij heeft gestolen. Hoe populair is hij? Ze zeggen dat zeventig procent van het volk hem steunt. Hoe komen zulke peilingen tot stand? Een onbekende belt u op met de vraag wat u van Poetin vindt. U bent onder de KGB opgegroeid, u weet dat Poetin een KGB-kolonel is. Wat antwoordt u een onbekende dan over de telefoon?”

Gelooft u dat Poetin in 2008 stopt?

„De Russen zijn gefrustreerd omdat ze niet hebben geprofiteerd van de economische boom. Onze infrastructuur staat op instorten, er wordt niets nieuws gebouwd. De prijzen stijgen sneller dan de salarissen. We stevenen regelrecht af op een totale ineenstorting, Poetin weet dat.”

Uw coalitie bestaat uit liberalen met een soms corrupt imago en radicale jeugdbewegingen. Speelt dat het Kremlin niet in de kaart? Dat beweert immers dat de oppositie bestaat uit westerse huurlingen en fascisten.

„Het Kremlin heeft een machtige propagandamachine en schept een virtuele realiteit. Maar hoe lang houden ze stand in een open debat? Een maand lijkt me heel lang.”

Maar dat open debat krijgt u niet.

„Als Poetin stopt, barst de strijd om de opvolging los. Ik reken op een harde strijd tussen machtsclans binnen het Kremlin. Je ziet nu al dat de machthebbers elkaar naar de keel vliegen. Dat zal leiden tot desintegratie van de machtsverticaal. En dan kan een onderliggende fractie in het Kremlin op zoek naar bondgenoten en contact met ons zoeken.

,,Als wij zo marginaal zijn, waarom zetten ze dan telkens duizenden politieagenten tegen ons in?”