Regen aan records bij wereldbeker in Calgary

Schaatser Erben Wennemars won gisteren met een Nederlands record op de 1.500 meter (1.43,24) zijn tweede wereldbeker van het seizoen, maar de Amerikaan Shani Davis stal de show met een nieuw wereldrecord: 1.42,32.

Eerder in het weekeinde had Sven Kramer al een wereldrecord gereden op ‘zijn’ vijf kilometer (6.07,48), ruim een seconde sneller dan zijn oude record.

Voor Wennemars vormde de finale van de wereldbekerwedstrijden op de Olympic Oval van Calgary een voorlopige bekroning van een bijzonder seizoen. Vrijdag won hij al de wereldbeker op de 1.000 meter. Gisteren moest hij zijn Italiaanse rivaal Enrico Fabris in een rechtstreeks duel verslaan om ook voor het eerst de wereldbekercyclus van de 1.500 meter te winnen. Wennemars bleef de olympisch kampioen van Turijn dit seizoen voor het eerst en ruim voor.

Hoe hoog de verwachtingen ook zijn, Kramer stelt zijn fans dit seizoen niet teleur. Zijn wereldrecord op de vijf kilometer gaf aan dat hij nog steeds in topvorm verkeert. Vorige maand verbeterde de 20-jarige Kramer in Heerenveen ook al zijn eigen wereldrecord op de tien kilometer. In Calgary won Kramer tevens zijn eerste wereldbeker, die van het gecombineerde klassement voor de vijf en tien kilometer.

Deze week krijgt de jonge Fries tijdens de WK afstanden in Salt Lake City de kans zijn records nog verder aan te scherpen.

Bij de vrouwen liet Ireen Wüst zien dat ook zij nog altijd in grootse vorm steekt, al waren wereldrecords in Calgary nog iets te hoog gegrepen voor de Brabantse. Na haar Nederlandse record op de 1.000 meter, vrijdag, reed de wereldkampioene allround zaterdag een nieuw Nederlands record op de 1.500 meter: 1.52,38. Daarmee verbeterde ze haar persoonlijk record met bijna twee seconden. Ze bleef bovendien maar net boven het wereldrecord van de Canadese Cindy Klassen, die in november 2005 had 1.51,79 gereden. Zaterdag kwam Klassen er niet aan te pas.

Ook Wüst won voor het eerst een wereldbeker. Dat had vooral te maken met de afwezigheid van Anni Friesinger, die zaterdag met griep moest afzeggen. Wüst is pas de derde Nederlandse die een wereldbeker wint. Yvonne van Gennip en Tonny de Jong gingen haar voor. De laatste keer dat een Nederlandse de wereldbeker won was Tonny de Jong, tien jaar geleden.

Volg vanaf donderdag het WK afstanden in Salt Lake City via www.olyparks.com/UOO/ Events_2007WSD_Main.asp