‘Regels voor belangen in bank strenger’

De regels rond het opbouwen van grote belangen in financiële instellingen moeten worden aangescherpt. Dit zei Hein Blocks, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), vanmorgen.

„Je mag nu 10 procent van de aandelen bezitten zonder speciale toestemming van de toezichthouder. Dat was vroeger 5 procent. Wellicht is het een idee om dit weer terug te brengen”, aldus Blocks tijdens een toelichting op het jaarverslag van de NVB. De organisatie behartigt de belangen van de in Nederland actieve banken.

Blocks reageerde hiermee op de ontwikkelingen rond ABN Amro. Het Britse speculatieve beleggingsfonds TCI heeft een belang van ruim 1 procent in de bank en schreef twee weken geleden een brief aan de topbestuurders waarin het vroeg om een strategische koerswijziging. Het aandeel ABN Amro steeg fors in een reactie op deze brief.

Blocks relativeerde zijn eigen woorden direct met de constatering dat het effect van een dergelijke maatregel twijfelachtig is gezien de impact die TCI heeft met slechts 1 procent van de aandelen.

Volgens Blocks zijn dergelijke maatregelen rondom financiële instellingen geen kwestie van protectionisme. „Bij financiële instellingen wegen andere aspecten mee dan bij gewone bedrijven. Met deze sector is een collectief belang gemoeid.” Blocks zei ook achter de woorden te staan van Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank. Wellink zei dat de brief van TCI „een brug te ver” was. Blocks: „Ik onderschrijf de woorden van Wellink, al kwam zijn reactie wellicht wat vroeg. Hij heeft duidelijk gemaakt dat een aandeelhouder die een bank dwingt tot een aanpassing van het beleid, waardoor de stabiliteit van deze bank in het geding komt, te maken krijgt met de toezichthouder.”

Wellink kreeg na zijn uitspraken kritiek uit eigen land, van de Vereniging van Effectenbezitters, en van eurocommissaris McCreevy (Handel), omdat hij een aandeelhouder zou aanpakken die geen regels heeft geschonden.

Blocks opperde verder dat een oproep zoals TCI heeft gedaan aan ABN Amro in de vorm van een ‘gesloten brief’ zou moeten. Zo’n brief zou dan eerst naar de belaagde bank moeten gaan, die vervolgens de tijd krijgt om te reageren. Pas daarna wordt de brief, inclusief reactie, naar buiten gebracht. Zo’n optie zou ook mogelijke handel met voorkennis moeten uitsluiten, aldus Blocks.