Rebellenleider Oost-Timor ontsnapt

Een inval door Australische troepen in de schuilplaats van de Oost-Timorese rebellenleider Alfredo Reinado, in de nacht van zaterdag op zondag, is mislukt. Reinado, die mede verantwoordelijk wordt gehouden voor de rellen in Oost-Timor in mei vorig jaar en die in augustus met vijftig aanhangers uit de gevangenis ontsnapte, is ontkomen. Vier rebellen kwamen om in de strijd.

De Australiërs, die na de opstand in mei waarbij zeker twintig doden vielen naar Oost-Timor zijn gestuurd, vielen met steun van helikopters en pantservoertuigen Reinado’s schuilplaats in de plaats Same aan. President Xanana Gusmão had daartoe opdracht gegeven nadat pogingen tot onderhandeling waren stukgelopen.

„Ik geef me niet over aan welke internationale troepenmacht dan ook. Ik zal me niet overgeven voor de belangen van de president of de premier”, zei Reinado zaterdag. Duizenden aanhangers hebben vandaag gedemonstreerd in Dili. Zij gooiden stenen, staken autobanden in brand en zeiden pas te zullen stoppen als Gusmão het arrestatiebevel intrekt.

De rellen in Oost-Timor ontstonden vorig jaar nadat de toenmalige premier Mari Alkatiri 600 militairen – eenderde van de krijgsmacht – had ontslagen, die daarop aan het muiten sloegen en overheidsdoelen aanvielen. In de weken erna trokken jeugdbendes al plunderend en brandstichtend door Dili. De later afgetreden Alkatiri zou ook milities hebben bewapend om politieke tegenstanders uit de weg te ruimen in de aanloop naar de verkiezingen, op 9 april aanstaande. Reinado zat gevangen voor zijn leidende rol in de muiterij.

Australië stuurde 800 militairen naar Timor om de orde te herstellen, maar zij zijn inmiddels voor een deel van de bevolking een bron voor onvrede geworden. In februari hebben de Australiërs twee Timorezen gedood tijdens gevechten met de rebellen. Reinado’s aanhangers willen dat zij vertrekken.

Het huidige arrestatiebevel is uitgevaardigd wegens de overval op een politiepost, waarbij twintig vuurwapens werden gestolen. Indonesië heeft tijdelijk de grens met Oost-Timor gesloten om te verhinderen dat Reinado en zijn mannen kunnen vluchten. De rebellenleider is sinds zijn ontsnapping verschillende keren in het openbaar verschenen. Hij heeft onder andere een ontmoeting gehad met de bevelhebber van het leger, zonder dat daarbij pogingen zijn gedaan hem te arresteren.

De Australische premier Howard zei vandaag op televisie dat Reinado „geneutraliseerd” moet worden. Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag de vrijwillige evacuatie van ambassadepersoneel in Dili afgekondigd. (AP, Reuters, AFP)