PvdA bekijkt nevenfunctie Arib

Jacques Tichelaar, fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, laat onderzoeken of de nevenfunctie van Tweede Kamerlid Khadija Arib geoorloofd is. Vorige week werd bekend dat de van oorsprong Marokkaanse Arib lid is van een werkgroep van een onafhankelijke adviesraad voor de mensenrechten in Marokko. Volgens de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders adviseert Arib in die functie de Marokkaanse koning. Wilders wil hier mondelinge vragen over stellen aan premier Balkenende.

Volgens een woordvoerder van de PvdA-fractie is sprake van een routineonderzoek. Arib is vorige week herbenoemd als Kamerlid en heeft haar nevenfunctie toen vermeld. „Het ziet er vertrouwenwekkend uit”, aldus de woordvoerder. „Maar dat willen we nog wel even zeker weten.”

Wilders vindt het erg dat Arib een dubbel paspoort heeft, maar noemt het „volstrekt ontoelaatbaar” dat ze lid is van een werkgroep van de Conseil Consultatif des Droits de l’Homme. Arib zei daarover „Deze hele ophef is ontstaan omdat Marokko een islamitisch land is. Dan ben je opeens verdacht en niet loyaal aan Nederland.”

Fractievoorzitter Halsema (GroenLinks) noemt het onbegrijpelijk dat de loyaliteit van Arib in twijfel is getrokken. Volgens haar lijkt het erop dat de PvdA bang is geworden voor de populariteit van Wilders. Opmerkingen van PvdA-leider Bos en minister Plasterk (Onderwijs) dit weekend over dubbele nationaliteiten zijn zo ook te verklaren. Bos zei dat het kabinet in gesprek moet met de zeventien landen die het hun burgers niet toestaan een dubbel paspoort in te leveren, waaronder Marokko en Argentinië. Plasterk zei dat hij voor het Amerikaanse systeem voelt waarin mensen met een dubbel paspoort trouw zweren aan de Grondwet. Zo zou dubbele loyaliteit voorkomen kunnen worden.

Angst: pagina 3

hoofdartikel: pagina 7