Politie belet bericht over Brits schandaal

De Britse politie heeft dit weekeinde twee keer op het laatste moment verhinderd dat in de media werd bericht over onderzoek naar mogelijke verlening van adellijke titels in ruil voor bijdragen aan de verkiezingskas van de Labour Partij.

Vrijdagavond werd de BBC kort voor een nieuwsuitzending geconfronteerd met een gerechtelijk bevel van Lord Goldsmith, de procureur-generaal, om af te zien van een item over de zaak. Gisteren ontving het boulevardblad The Sun een soortgelijk bevel.

Goldsmith, die deel uitmaakt van de regering, handelde op verzoek van de politie. Die vreest dat publicaties in de media het onderzoek, dat al sinds maart vorig jaar loopt, zullen bemoeilijken. Het accent van het onderzoek is de afgelopen maanden verschoven naar de vraag of medewerkers van premier Tony Blair hebben geprobeerd het onderzoek tegen te werken. Ook Blair zelf is twee keer gehoord in de zaak. Niemand is echter nog formeel in staat van beschuldiging gesteld.

The Sun meldde vanmorgen te hebben willen publiceren over een e-mail van Ruth Turner, een naaste medewerkster van Blair, aan Jonathan Powell, Blairs kabinetschef. Beiden zouden het volgens een andere krant, The Times, in de e-mail hebben gehad over Lord Levy, Blairs voornaamste fondsenwerver. Die e-mail zou volgens The Times aanwijzingen bevatten dat de entourage van Blair de zaak in de doofpot probeerde te stoppen. Turner, Powell en Levy zijn de afgelopen maanden allen al gehoord door de politie.

De politie onderzoekt daarnaast de Conservatieven, omdat ze vermoedt dat ook bij die partij adellijke titels zijn aangeboden in ruil voor geld tijdens de aanloop naar de Lagerhuisverkiezingen van mei 2005. Op grond van een oude wet is het verboden adellijke titels voor geld te verlenen.