Okken breekt door met Europese titel

Arnoud Okken loopt in Birmingham van kop af aan naar zijn eerste Europese titel.

Atleet ziet succes als zijn internationale doorbraak.

Okken schreeuwt het uit van vreugde als hij finisht. Foto AFP Arnoud Okken of the Netherlands reacts as he crosses the line ahead of Spain's Miguel Quesada, to win the gold medal in the Men's 800 meters at the European Indoor Athletics Championships in Birmingham, England, Sunday March 4, 2007. Quesada took the silver medal.(AP Photo/Jon Super) Associated Press

Honoré Hoedt voelt zich een bevoorrechte trainer, omdat hij zowel de Europees kampioen 800 meter outdoor als indoor onder zijn hoede heeft. Nadat vorig jaar Bram Som in Göteborg de titel op de buitenbaan behaalde, was Arnoud Okken (24) gisteren in Birmingham de snelste van Europa op een binnenbaan.

Hoewel de EK indoor laag in de rangorde van titeltoernooien staat, ziet Okken zijn eerste grote titel als zijn internationale doorbraak. Dat heeft even geduurd bij de atleet die jarenlang gold als een groot talent. Okkens ontwikkeling stagneerde, nadat hij in 2002 vijfde was geworden bij de EK (buiten) in München en een jaar later als zesde eindigde bij de WK indoor in Birmingham.

Okken ervoer dat hij zowel fysiek als mentaal sterker moest worden om de stap naar de top te maken. Maar het kostte hem enige tijd om harder voor zichzelf te worden. Dat proces werd bovendien vertraagd door blessures, die zijn zelfvertrouwen overigens nimmer hebben aangetast. De student biomedische wetenschappen hield geloof in eigen kunnen, hoewel de loper het even moeilijk had toen hij in 2004 de Olympische Spelen in Athene misliep.

Voordeel voor Okken was dat hij zijn smart kon delen met trainingsmaat Bram Som, die ook maar niet wist door te breken. Pas nadat de als kwetsbaar te boek staande Som voor een compromisloze wedstrijdinstelling had gekozen, kwamen de resultaten en werd hij vorig jaar zelfs Europees kampioen. De titel van Som was een openbaring voor Okken. Wat Som kon moest hij ook kunnen, zoveel deed Okken tenslotte niet voor hem onder. En dat besef resulteerde gisteren in de Europese indoortitel.

Okken was er trots op, ook al kende de 800 meter in Birmingham geen topbezetting. „Juist daarom wist ik dat mijn kansen groot waren. Met een tweede plaats zou ik niet blij zijn geweest. Ik voelde me vooraf zo sterk dat ik dacht: er kan eigenlijk niets misgaan. Ik voelde geen druk voor de finale; ik had juist zin om te lopen ”, zei hij voor de camera van Studio Sport.

Tegenover persbureau ANP zei hij dat zijn zege op Som tijdens de NK indoor een morele doorbraak betekende. „Daar slechtte ik een barrière. En sloot ik een periode af die gedomineerd werd door veel blessures. Kampioen worden is prachtig, maar dit is voor mij meer het begin op weg naar de wereldtop.”

Okken maakte indruk in de finale door van kop af aan naar de titel te lopen. Een bewust gekozen strategie, vertelde trainer Hoedt telefonisch vanuit Birmingham. „In buitenwedstrijden is het onverstandig vroeg op kop te komen, maar indoor is het moeilijk elkaar te passeren. Ik heb Arnoud gezegd: loop van meet af aan op kop, dan kom je niet in het gedrang. Als je de sterkste bent, moet je dat ook uitstralen. En zorg ervoor dat je krachten overhoudt voor de laatste 400 meter. Het gaat er niet om dat je op kop loopt, maar hoe je op kopt loopt. En Okken liep als een echte kampioen. Dat deed hij knap.”

De Europese titels van Som en Okken verhogen niet alleen de status van Hoedt als coach, maar stellen hem eveneens in de gelegenheid beiden een ideaal programma aan te bieden ter voorbereiding op de wereldkampioenschappen, die eind augustus in de Japanse stad Osaka worden gehouden. Hoedt: „Nu zij de privileges van een kampioen hebben, hoeven ze vroeg in het seizoen geen snelle tijden te lopen om te worden toegelaten tot de grote wedstrijden. Ze kunnen in alle rust toewerken naar de eerste Golden-Leaguewedstrijd op 6 juli in Parijs. Ik kan eindelijk het seizoen naar wens indelen.”

Voor uitslagen EK indoor: Birminghamathletics2007.com

    • Henk Stouwdam