nrc.nl/blogs

Chocoladeoorlog. In zijn rubriek Economie voor jou werpt Rolf Schöndorff licht op de discussie over al dan niet slaafvrije chocolade. Journalist Teun van de Keuken bracht Tony Chocolonely-repen op de markt; de cacao in die producten zou niet geplukt zijn door kindslaven. Maar Van der Keuken werd ervan beschuldigd dat zijn eigen chocolade ook niet slaafvrij is. Schöndorff over de kwestie: „Wat mij bij de hele discussie opvalt, is dat niemand de moeite neemt termen als slavernij en kinderarbeid wat nader te omschrijven. Denk aan het tv-filmpje van Unesco waar Paul van Vliet ons een meisje laat zien dat de hele dag stenen zit te kloppen, met achter haar een immens hoge voorraad die ze nog moet doen. Helpt ze haar vader en moeder? Of is ze door haar ouders verkocht en naar een andere streek gebracht? Wordt ze verder goed verzorgd of krijgt ze slaag? We kunnen vanuit onze leunstoel roepen dat je de kinderarbeid moet afschaffen. Het zou miljoenen arme gezinnen de hongerdood indrijven.” www.nrc.nl/evj

Meppen met Kasparov. Correspondent Coen van Zwol was bij de demonstratie die de Russische oppositie afgelopen weekeinde in Sint Petersburg hield. Hij volgde actieleider Garri Kasparov, de voormalige schaakkampioen, tijdens diens strategische acties:. „ Ik zag hoe een OMON-agent een baboesjka sloeg. Ik zag hoe baboesjka’s een OMON-agent sloegen. Er werd gesleurd, getrokken en geschopt, deze correspondent kroop op een gegeven moment noodgedwongen door de modder onder een auto door.” Bekijk de video’s op weblog Moskou.

www.nrc.nl/moskou

Chocoladeoorlog. In zijn rubriek Economie voor jou werpt Rolf Schöndorff licht op de discussie over al dan niet slaafvrije chocolade. Journalist Teun van de Keuken bracht Tony Chocolonely-repen op de markt; de cacao in die producten zou niet geplukt zijn door kindslaven. Maar Van der Keuken werd ervan beschuldigd dat zijn eigen chocolade ook niet slaafvrij is. Schöndorff over de kwestie: „Wat mij bij de hele discussie opvalt, is dat niemand de moeite neemt termen als slavernij en kinderarbeid wat nader te omschrijven. Denk aan het tv-filmpje van Unesco waar Paul van Vliet ons een meisje laat zien dat de hele dag stenen zit te kloppen, met achter haar een immens hoge voorraad die ze nog moet doen. Helpt ze haar vader en moeder? Of is ze door haar ouders verkocht en naar een andere streek gebracht? Wordt ze verder goed verzorgd of krijgt ze slaag? We kunnen vanuit onze leunstoel roepen dat je de kinderarbeid moet afschaffen. Het zou miljoenen arme gezinnen de hongerdood indrijven.”

www.nrc.nl/evj