nader bekeken

Het is in de loop van de jaren een traditie geworden: als de schaatstop naar Noord-Amerika afreist is de kans op wereldrecords groot. Afgelopen weekeinde schreven Sven Kramer (5.000 meter) en de Amerikaan Shani Davis (1.500 meter) weer een stukje schaatsgeschiedenis op de Olympic Oval van Calgary (op 1.034 meter hoogte).

Op de 1.500 meter zijn het de afgelopen jaren vooral de Amerikanen die heersen, zoals blijkt uit de ontwikkeling van het wereldrecord. De 5.000 meter is nog steeds een Nederlandse specialiteit.

Het moet raar lopen als de recordregen deze week geen vervolg krijgt in Salt Lake City (1.425 meter hoogte). Daar strijkt het circus donderdag neer voor de strijd om de wereldtitels op de individuele afstanden. In Salt Lake worden, in tegenstelling tot afgelopen weekeinde in Calgary, ook de langste afstanden gereden: de 5.000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen.