MERINGUES IN SAUS

4 grote meringues; 1 liter volle melk; 1 vanillestokje; 100 g gezeefde poedersuiker; 6 eidooiers

Toekomstvoorspelling: over een jaar of acht staan aan de rand van Nederlandse steden gigantische supermarkten en zullen veel kleinere winkels in de binnenstad verdwenen zijn. Er zijn dan nog slechts duizend supermarktjes, op loop- en fietsafstand, over. Moet het voortbestaan van die buurtwinkels niet bevorderd worden? Op 27 december 1973 werd in Frankrijk een wet aangenomen die een manier van leven diende te beschermen: winkels van kleine zelfstandigen in het centrum van steden en dorpen moesten worden beschermd. Door die wet was het voor grote supermarkten moeilijk zich in het centrum te vestigen en verschenen in heel Frankrijk aan de rand van de stad hypermarchés. Maar helaas verdwijnen, mede door de ontvolking, ook in de Franse dorpen kleine winkels.

In het bastidedorp St. Clar, met 900 inwoners, doet de superette 8 à Huit het nog goed. Op donderdagochtend is er op de Place de la Mairie markt, waar verse vis, vlees, groenten en fruit, kaas en warme pizza of paella wordt verkocht.

Aan datzelfde plein hebben Philot en Amélie, de twee warme bakkers/pâtissiers en hun vrouwen, het druk. De twee apotheken floreren. Vandaag een recept voor een Frans nagerecht: meringues met crème anglaise. Praktisch elke Franse bakker verkoopt deze meringues, grote schuimpjes gemaakt van stijfgeklopt eiwit en suiker. In Nederland kun je ze, in verschillende smaken vinden.

Maak de saus als volgt: snijd het vanillestokje in de lengte open. Snijd de zwarte zaadjes eruit en doe ze met het stokje in de melk die in een pan aan de kook wordt gebracht. Temper het vuur en laat de vanille 20 minuten zachtjes trekken. Verwijder het stokje. Klop intussen de eidooiers met de poedersuiker tot een lichtgeel schuimig mengsel.

Klop met een garde bij kleine beetjes tegelijk een gedeelte van de warme melk door de eidooiers. Giet dit mengsel terug in de melkpan en laat de saus al roerend op een laag vuur iets dikker worden. Verdeel de crème anglaise over diepe borden en leg in het midden een meringue. De crème anglaise kan eventueel ook koud worden gegeten.

Anne Scheepmaker

Morgen: Crostini con bacala

    • Anne Scheepmaker