Mariniers VS schieten 16 Afghaanse burgers dood

In Oost-Afghanistan zijn gisteren 16 burgers gedood en 34 verwond toen Amerikaanse mariniers het vuur openden nadat hun konvooi in een hinderlaag zou zijn gelopen. Het Amerikaanse leger onderzoekt het incident en houdt het op een „ingewikkelde hinderlaag”. Ooggetuigen en overlevenden zeggen dat burgers bij willekeur werden beschoten nadat de mariniers doelwit waren geworden van een mislukte zelfmoordaanslag.

De mariniers bevonden zich op een drukke snelweg bij de stad Jalalabad toen een minibus vol explosieven op hun konvooi inreed. De bom ontplofte niet; één militair raakte bij de aanrijding gewond. Daarna werden de mariniers, in de lezing van het leger, van drie kanten onder vuur genomen, waarop een vuurgevecht ontstond. Volgens het leger vielen alle burgerslachtoffers tijdens deze „aanvankelijke aanval”.

Lokale autoriteiten zeiden gisteren niet te weten of de Amerikanen na de aanval echt onder vuur werden genomen. En volgens het Amerikaanse persbureau AP, dat sprak met overlevenden en ooggetuigen van het geweld, zijn de slachtoffers allen weggebruikers die door de mariniers onder vuur werden genomen. Over een afstand van vijf kilometer zouden de mariniers willekeurig auto’s en voorbijgangers beschoten hebben.

„Ze schoten overal op, ze openden het vuur op 14 à 15 auto’s die passeerden. Ze schoten op iedereen, degenen in de auto’s en de voetgangers”, aldus de 38-jarige Tur Gul, die bij een tankstation stond en door twee kogels in zijn rechterhand werd geraakt. Volgens de districtschef van Shinwar, Mohammed Khan Katawazi, beschouwden de Amerikanen na de aanslag iedere passant op de snelweg als een potentiële aanslagpleger, ook al toonden geen van hen enige vijandigheid en zetten sommigen hun auto expres in de berm.

In Jalalabad, een provinciehoofdstad op zo’n 50 kilometer van de grens met Pakistan, leidde het incident gisteren tot grote woede. Honderden betogers gingen de straat, wierpen wegbarricades op, gooiden stenen naar de politie en riepen leuzen tegen de Amerikanen en tegen de Afghaanse president Karzai.

Een fotograaf en een cameraman van AP werden door het Amerikaanse leger gedwongen hun foto’s te wissen en tapes in te leveren, ook al had geen van beide beelden gemaakt van het geweld. Het leger wilde niet op dit bericht reageren. (AP, BBC)