Laren wil dit seizoen later pieken

De hockeysters van Laren wonnen gisteren van Forward. Volgens vertrekkend coach Wisse is zijn ploeg een volwaardige titelkandidaat. Intern is er kritiek op hem.

De topscorer van de hoofdklasse, Kim Lammers, van Laren in actie tegen Forward. Foto Bas Czerwinski Topscorer van de hoofdklasse Kim Lammers namens Laren in actie voor het doel van Forward. Foto Bas Czerwinski 04-03-2007, TILBURG. FORWARD TILBURG - LAREN. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Michiel Dekker

Even klonk ergernis door in de stem van Ton Wisse. De coach van de hockeysters van Laren houdt niet van de vraag hoe zijn ploeg Den Bosch van het landskampioenschap kan afhouden.

Waarom uitgaan van de kracht van de concurrentie, vroeg Wisse zich af, ook al was Den Bosch de afgelopen negen jaar de beste ploeg van de hoofdklasse. Liever ziet hij zijn ploeg als volwaardig titelkandidaat. „Want als Den Bosch die tiende titel wil, zullen ze daar keihard voor moeten werken.”

Wisse en het bestuur van Laren kwamen in februari overeen dat de coach aan het einde van het jaar stopt bij de club in ’t Gooi. „Na drie seizoenen is het genoeg. Dat is heel normaal”, zei Wisse gisteren in het clubhuis van het Tilburgse Forward. Maar is het verstandig tussentijds zijn vertrek bekend te maken bij een ploeg die voor het kampioenschap wil strijden? „Als het duidelijk is, moet je zoiets meteen naar buiten brengen. Het zou onprofessioneel zijn als dat besluit uitlekt of als het van invloed zou zijn op de prestaties.”

Waar in het persbericht van Laren werd gerept van ‘goed onderling overleg’ en ‘met wederzijds respect’, klinken rond de club geluiden dat de verstandhouding tussen trainer en speelsters wel eens beter is geweest. Wisse prees gisteren de groepssfeer, maar niet alle hockeysters lijken even tevreden bij Laren. „Ik heb al een hele tijd helemaal niets geleerd. Ik sta stil”, verklaarde Soledad García recentelijk in het tijdschrift Sportweek.

Volgens de Argentijnse kan het bij Laren fanatieker dan nu het geval is. „Telkens als ik de voorzitter van Amsterdam tegenkom, vraagt hij of ik al weet waar mijn toekomst ligt”, aldus de temperamentvolle Argentijnse.

„Ze is erg openhartig geweest”, reageerde Wisse gisteren. „Het interview is besproken met de andere speelsters. Iedereen heeft kunnen reageren, ook zij zelf. Of ze gelijk heeft? Ik denk dat ze hier nog voldoende leert. We spelen hier in andere systemen dan in Zuid-Amerika. En ze stond vandaag volgens mij prima te hockeyen, dat zegt ook wat.”

De aanvalslinie van Laren had in de competitiewedstrijd tegen het in het afgelopen seizoen gepromoveerde Forward aan het eerste kwartier genoeg voor het veiligstellen van de overwinning: 3-0. Een van de treffers werd gemaakt door García die bij vlagen ongrijpbaar was voor haar directe bewaaksters. In de tweede helft ontbrak de zorgvuldigheid in het spel van Laren en miste met name topscorer van de hoofdklasse Kim Lammers nauwkeurigheid in de afronding, waardoor het bij 4-0 bleef.

Wisse was tevreden met de snelle voorsprong die een herhaling van de verrassing in de thuiswedstrijd voorkwam. Forward hield Laren toen op 1-1. De onbevangen ploeg uit Tilburg verloor dit seizoen ook pas in de slotfase van nummer twee Amsterdam. Laren heeft twee punten achterstand op de club uit de hoofdstad, die gisteren thuis onderuit ging tegen Klein Zwitserland, en negen punten op koploper Den Bosch dat op eigen veld won van SCHC.

Vorig jaar kwam Laren de winterstop uit als leider in de hoofdklasse. „Maar in het play-offsysteem is het beter later in het jaar te pieken”, zei Wisse, voor wie oud-hockeyer Jacques Brinkman als opvolger wordt genoemd. „Vorig jaar raakten we op cruciale momenten belangrijke speelsters kwijt door blessures. Dat was pure pech. Je kunt er nu nog weinig over zeggen.”

Naast spits Kim Lammers moest ook Minke Smabers afgelopen seizoen toekijken bij de play-offs. De Nederlandse international vindt vooruitkijken naar de strijd om de landstitel tussen de vier hoogst geklasseerde ploegen daarom zinloos. „We moeten de play-offs eerst nog maar eens zien te halen. Met onze smalle selectie kunnen onverwachte blessures van grote invloed zijn.”

Smabers wil niets weten van een vertroebelde relatie tussen Wisse en de selectie die deze week definitief wordt versterkt met de Argentijnse Mariana González Oliva die haar komst naar Laren tijdelijk moest uitstellen door het ontbreken van een werkvergunning. „Het is niet zo dat de chemie weg is, of dat we niet meer kunnen samenwerken. Het is heel normaal dat je na zo’n periode stopt.”

Haar mening over het interview van García houdt de aanvoerster voor zich. „Dat blijft in de groep.”

    • Michiel Dekker