Judoka’s winnen brons in Praag

Edith Bosch, Shareen Richardson en Carola Uilenhoed hebben bij het wereldbekertoernooi in Praag een bronzen nedaille gewonnen. Wereldkampioene Bosch, die in januari haar rentree maakte na een slepende elleboogblessure, behaalde zaterdag de derde plaats in de categorie tot 70 kilogram. Ze verloor de halve finale van de Spaanse Leire Iglesis, maar pakte in de herkansing het brons door van Tomoe Ueno uit Japan te winnen.

Richardson behaalde, ook via de herkansing, een bronzen medaille bij de lichtgewichten (tot 52 kilo). Monika Cabaj uit Polen schakelde de Nederlandse uit in de halve finale, maar via een overwinning op de Roemeense Ramona Enache bereikte Richardson alsnog de derde plaats.

Bij de vrouwen boven de 78 kilogram verliet Carola Uilenhoed de tatami met een bronzen plak. Uilenhoed kreeg een ‘bye’ in de eerste ronde en kwam pas in de kwartfinales in actie. Ze verloor haar eerste partij van Ursula Sadkowska uit Polen. Via drie winstpartijen in de herkansing veroverde het Nederlandse zwaargewicht uiteindelijk toch brons.

Deborah Gravenstijn, nauwelijks meer in actie gekomen na haar bronzen medaille op de Olympische Spelen in Athene in 2004, greep bij haar rentree naast de prijzen. Ze verloor haar eerste partij in de categorie tot 57 kilogram van Katrien Ongena uit België en kwam niet meer in aanmerking voor de herkansingen. Door een nekhernia en knieproblemen was ze lange tijd uit de roulatie. En buiten de sport waren de tegenslagen nog groter: na de Spelen overleed haar zus, en begin dit jaar verloor ze haar moeder.

Natascha van Gurp wist in dezelfde klasse als Richardson (tot 52 kilo) een zevende plaats te behalen. Margot Wetzer werd in de categorie tot 63 kilogram voortijdig uitgeschakeld. Marhinde Verkerk, die begin februari in Parijs nog brons won, werd vijfde in de klasse tot 78 kilogram. In diezelfde gewichtsklasse verloor Claudia Zwiers haar eerste partij en kon in de herkansingen niet doordringen tot de strijd om de derde plaats.

Het internationale toernooi in Praag was het laatste evenement voor de EK begin april. Vrouwenbondscoach Marjolein van Unen maakt komende week haar selectie voor de EK bekend. (ANP)