Joop Wijn gaat van Den Haag naar Rabobank

Joop Wijn gaat per 1 juni werken bij Rabobank. Vanmiddag zou de bank bekendmaken dat de voormalig minister van Economische Zaken een directiefunctie krijgt, net onder de raad van bestuur. Zijn precieze functie wordt vastgesteld na „een uitgebreid kennismakingsprogramma in binnen- en buitenland”.

Wijn (37) verliet vorige maand vrij onverwacht de politiek, nadat hij was gepasseerd voor een ministerspost in het nieuwe kabinet-Balkende. De CDA’er was graag minister van Economische Zaken gebleven, een functie die hij sinds juli vorig jaar bekleedde.

De partijtop van het CDA zag in Wijn de ideale nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Wijn had vorig jaar al gezegd die functie niet te ambiëren. Een maand geleden kondigde hij zijn vertrek uit Den Haag aan.

Daarmee komt voorlopig een einde aan zijn politieke loopbaan, die in 1998 begon. Wijn was vier jaar Kamerlid en werd vervolgens staatssecretaris van Economische Zaken in het eerste kabinet-Balkenende. Tijdens de mislukte coalitieonderhandelingen met de PvdA na de verkiezingen van 2003 was hij een belangrijke adviseur van CDA-leider Balkenende. In het kabinet Balkenende II werd Wijn staatssecretaris van Financiën, belast met de Belastingdienst. Nadat D66 in juli vorig jaar uit het kabinet was gestapt, nam Wijn de ministerspost Economische Zaken over van D66’er Brinkhorst.

Wijn begon zijn loopbaan eveneens als bankier. Na zijn studies economie en rechten werkte hij vier jaar bij ABN Amro, onder meer bij de investeringstak ABN Amro Participaties.

In een telefonische reactie liet Wijn weten blij te zijn met zijn nieuwe baan: „Ik verwacht dat ik me zeer thuis zal voelen bij de Rabobank. De maatschappelijke binding van de bank en de cultuur waarbij de klant centraal staat spreken me bijzonder aan.”

Volgens bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van Rabobank bestaat „er een goede fit tussen Wijn en de Rabobank. Wijn brengt economische, fiscale en financiële kennis mee die goed van pas komen.”

Volgens een bron bij de Rabobank zal Wijn een volwaardige bankiersfunctie krijgt, „geen politieke lobbybaan”. Door zijn benoeming komt er een eind aan de geruchten over de overstap van een andere ex-politicus. „Nu we Wijn binnen hebben, zal Gerrit Zalm hier niet meer komen”, aldus de ingewijde.