Hevige rellen in Kopenhagen

Kopenhagen leek gisteren weer tot bedaren gekomen na drie nachten van hevige rellen – de hevigste in Denemarken in bijna vijftien jaar. Kleine groepen demonstranten gooiden in de nacht van zaterdag op zondag stenen naar de politie en zetten barricades en vuilnisbakken in brand. Maar het geweld escaleerde niet meer. De grootschalige rellen hebben in de nachten daarvoor delen van Kopenhagen in een ravage veranderd. De aanleiding voor de rellen vormde de ontruiming van het populaire jeugdhuis Ungdomshuset. Dat was sinds 1982 een ontmoetingsplek voor linkse activisten, maar werd door de stad in 2000 aan een christelijke organisatie verkocht. De betogers staken auto’s in brand, vernielden winkelruiten, en gooiden stenen naar de politie. Twee agenten en twee betogers raakten gewond. Er zijn 643 mensen gearresteerd, onder wie 140 buitenlanders.

pagina 7