Heracles wil meeliften op succes van FC Twente

Heracles 3 ADO Den Haag 1

Ruststand 1-0. 36. Maas 1-0, 68. Mols 1-1, 77. Gluscevic 2-1, 83. Bridji 3-1. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 8.000.

Erik Oudshoorn

Op het juiste moment zette Heracles gisteren een belangrijke stap om zich te handhaven in de eredivisie. Door de overwinning (3-1) op het onderaan staande ADO Den Haag werd de kloof met de kandidaat voor directe degradatie in elk geval vergroot tot acht punten. Een dag eerder had Excelsior de zorgen van ADO al vergroot door verrassend Vitesse te verslaan (2-3). De ploeg van interim-trainer Lex Schoenmaker bungelt nu eenzaam en alleen aan de staart van de ranglijst.

Heracles-voorzitter Jan Smit kijkt, ondanks de overwinning op ADO, met gemengde gevoelens terug op een seizoen waarin zijn club met moeite de punten verzamelt. De zege van gisteren was de eerste sinds 17 november. Het liep tot nog toe anders dan vorig seizoen, toen Heracles na twintig jaar weer terugkeerde in de hoogste afdeling van het betaald voetbal. In voetbaljaargang 2005-2006 eindigde de Twentse ploeg op een dertiende plek met 39 punten. „Dat was boven ieders verwachting”, stelt Smit. „We hebben nu aan den lijve ondervonden dat het tweede seizoen in de eredivisie moeilijk is. We zijn gepromoveerd met een groep spelers die zich betrokken voelde bij de club. De betrokkenheid van spelers wordt toch anders als je voetballers van buitenaf aantrekt. Mede gelet op de verschillende nationaliteiten. Al gaat het nu steeds beter.”

Aan de hand van het eindresultaat zal het bestuur van Heracles trainer Ruud Brood beoordelen. De voormalige speler van onder andere Feyenoord, Willem II en NAC werd vorig seizoen aangetrokken als opvolger van de succesvolle Peter Bosz, die technisch manager van Feyenoord werd. Brood kwam van Helmond Sport en had geen eredivisie-ervaring als trainer. Hij staat na dit seizoen nog één jaar onder contract bij Heracles. „We zijn tevreden over Brood als we op de huidige veertiende plaats eindigen”, zegt Smit na enige aarzeling. „Maar elke trainer wordt aan het einde van het seizoen op de resultaten beoordeeld.”

Smit kan zich niet voorstellen dat de aanwezigheid van kunstgras in het Polman Stadion vorig seizoen in het voordeel van Heracles heeft gewerkt, hetgeen een verklaring zou kunnen zijn voor de goede prestaties. De club uit Almelo zorgde met het groene tapijt van een Nederlandse sponsor voor een primeur in de eredivisie. „Wij haalden juist de meeste punten in uitwedstrijden”, vertelt Smit. „Sommige tegenstanders laten hun spelers nog steeds een dag van tevoren aan het kunstgras wennen. Ajax ging om deze reden de nacht voor de wedstrijd zelfs slapen in De Lutte.”

Ondanks een wat tegenvallend tweede seizoen vindt Smit dat Heracles zijn bestaansrecht in de eredivisie heeft bewezen. Hij ontmoet veel enthousiasme bij collega-bestuurders over de accommodatie in Almelo. „Voor zover een bestuurder objectief kan zijn, vind ik dat wij een aanwinst zijn voor de eredivisie”, meent Smit. „Wij hebben na Excelsior met 7,5 miljoen euro de laagste begroting in de eredivisie, maar zijn een van de gezondste verenigingen. Wij betalen geen exorbitante salarissen en doen geen onverantwoorde uitgaven.”

Er zit volgens Smit nog wel enige rek in het huishoudboekje van Heracles. „We gaan de businessclub uitbreiden. Met extra sponsors en meer tv-inkomsten hopen we volgend jaar de begroting op te krikken tot 9 miljoen euro. Blijven we iets langer in de eredivisie dan willen we de capaciteit van het stadion verhogen van 8.500 naar 12, 13.000 toeschouwers. Dan pas kunnen we aan een budget denken van 11 à 12 miljoen euro.”

Ondanks het succes van grote buurman FC Twente, dat al een trouwe aanhang had en dit nu ook combineert met goede resultaten, denkt Smit dat de uitbreiding haalbaar is. „Ik zeg altijd: ‘Als het in Enschede regent, druppelt het bij ons’. Je kunt elkaar ook versterken. Dat zie je tevens bij de samenwerking op het gebied van de jeugdopleiding. De afstand tussen Enschede en Almelo is ongeveer twintig kilometer. In Brabant zitten wel vijf, zes eredivisieclubs heel dicht op elkaar.”

Heracles begon gisteren nerveus aan het duel met ADO. Pas na een kwartier nam de thuisploeg het initiatief over van de bezoekers uit Den Haag. Routinier Rob Maas (37) maakte het openingsdoelpunt uit een strafschop.

In de tweede helft zag ADO-spits Michael Mols dat Martin Pieckenhagen te ver voor zijn doel stond en hij kopte de bal met een fraai boogje over de Heracles-doelman (1-1).

Maar de zeer matige Haagse defensie beging ook een fout door Igor Gluscevic voor het doel geheel vrij te laten: 2-1. Karim Bridji stelde de zege voor Heracles kort voor tijd na een rush veilig.

De teleurstelling bij ADO was uiteraard groot. Trainer Schoenmaker wilde een radioverslaggever niet te woord staan en hield het voor zijn doen ongebruikelijk kort op de persconferentie.

    • Erik Oudshoorn