Heerenveen is in de Arena efficiënter dan Ajax

Ajax grossiert in kansen, Heerenveen is koelbloediger.

De Amsterdamse ploeg kan landstitel nu definitief uit het hoofd zetten.

Vorige week vond Ajax-trainer Henk ten Cate nog dat zijn team tegen AZ verloren had van de FC Wegereef, de scheidsrechter van dienst. Gisteren had de ploeg de nederlaag thuis tegen SC Heerenveen helemaal aan zichzelf te danken. Ajax zakte door het verlies naar de vierde plaats, terwijl de club een maand geleden nog stiekem naar de eerste plaats keek. Zowel tegen Excelsior, AZ als nu ook tegen Heerenveen kon de Amsterdamse club niet winnen.

Vooral de aanvallers hadden in de Arena een slechte dag. Klaas Jan Huntelaar kreeg de nodige kansen, maar de voormalige spits van Heerenveen vond of keeper Brian Vandenbussche op zijn weg, of hij mikte slecht. In zijn commentaar verklaarde Ten Cate dat Ajax te egoïstisch had gespeeld. „Iedereen leek voor de gelijkmaker te willen zorgen. Er was te weinig oog voor de medespeler die er beter voor stond.”

Ajax begon de wedstrijd in een bijna uitverkochte Arena zonder de geschorste Edgar Davids. Ten Cate koos voor een offensieve speelstijl met drie spitsen en de aanvallende middenvelders Kenneth Perez en Wesley Sneijder.

Heerenveen moest het nog zonder de geblesseerde topscorer Afonso Alves doen. Zonder deze Braziliaan haalde de ploeg van Gertjan Verbeek uit de laatste drie competitieduels slechts één punt en scoorde slechts één keer. „Qua voetbal was het de afgelopen weken redelijk in orde, maar we drukten het niet in doelpunten uit”, zei Verbeek.

Gisteren had de Friese ploeg slechts één kans nodig om op voorsprong te komen. Na zestien minuten kon de Uruguayaan Gonzalo Garcia-Garcia door de Amsterdamse verdediging dribbelen. Lasse Nilsson rondde het voorbereidend werk met een geplaatst schot af.

Ajax kreeg de nodige kansen om de gelijkmaker te scoren, maar echt met de rug tegen de muur kwam Heerenveen niet te staan. Vooral in de tweede helft waren er periodes dat de huidige nummer zes (Heerenveen) gelijkwaardig was aan de huidige nummer vier. „Ik vond het de wedstrijd van de gemiste kansen. Niemand had verbaasd opgekeken als we met een voorsprong van 4-1 de rust waren ingegaan”, zei Ten Cate. Met name Huntelaar faalde een aantal keren opzichtig. De trainer moet nu zijn ploeg in de resterende zeven competitieduels op de play-offs voor te bereiden.

Opvallend was dat Ajax na rust, zonder de geblesseerde aanvoerder Jaap Stam, nauwelijks meer mogelijkheden kreeg. Het thuispubliek keek morrend en afkeurend fluitend toe hoe de onmacht regeerde bij hun favoriete club. Het kostte Heerenveen dan ook opvallend weinig moeite overeind te blijven. Invaller Jakob Poulsen was in de slotfase zelfs nog dicht bij een tweede treffer. Hij raakte de lat. „In de tweede helft had ik geen moment het idee dat we nog gelijk gingen spelen”, zei de Ajax-trainer terecht. „Vandaag was het slecht, maar ik maak me geen zorgen. Zeker niet.”

Het grootste gevaar was in de slotfase afkomstig van Edgar Manucharryan die een aantal keren Vandenbussche aan het werk zette. De Armeniër was in de plaats gekomen voor een andere invaller, Leonardo. De Braziliaan was al snel in een duel met Michel Breuer zwaargeblesseerd geraakt aan zijn knie. De pas van NAC gehaalde spits werd schreeuwend op een brancard van het veld gedragen. Vermoedelijk heeft hij voor de tweede maal een kruisband in zijn knie gescheurd. In dat geval za hij minimaal een half jaar uitgeschakeld zijn.