Goedkope advocaat

Naar aanleiding van het artikel `Ook voor de kleine ruzies` (nrc.next, 20 februari) merk ik op dat goedkope advocaten al bestaan. In het stuk wordt ten onrechte het goed werkende stelsel van rechtsbijstandsfinanciering door de overheid niet genoemd. Particulieren met een fiscaal jaarinkomen beneden de 31.700 euro (alleenstaanden 22.400 euro) komen in aanmerking voor financiering van rechtsbijstand door advocaten. Dat geldt voor zowel adviezen als procedures. Zij betalen dan een eigen bijdrage die ligt tussen de 95 en 690 euro.

Via vele juridische loketten in heel Nederland worden mensen in contact gebracht met advocaten die op deze basis werken. Die advocaten zijn bovendien vaak ook bereid een lager uurtarief te rekenen voor particulieren die niet voor de gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komen.

    • Hans van Santbrink