Fans van FC Utrecht slaags in Frankrijk

Een paar maanden nadat supporters van Feyenoord voor hevige rellen hadden gezorgd in Nancy, is het zaterdag in Frankrijk tot een treffen gekomen tussen supporters van FC Utrecht en van Paris Saint Germain (PSG). De aanhang van FC Utrecht aanhang wilde steun betuigen aan de thuisspelende club Sedan, de oude werkgever van David di Tommaso, de Franse voetballer van FC Utrecht die in november 2005 overleed.

De Utrechtse aanhang betrad voor het duel het deel van de tribune dat voor de PSG-fans was gereserveerd. Een aantal supporters van Utrecht werd aangehouden. Er vielen drie gewonden, onder wie een Nederlander. Een steward van PSG moest zich aan zijn rug laten behandelen in het ziekenhuis, maar kon daarna naar huis.

Clubvoorzitter Jan Willem van Dop vindt dat FC Utrecht niets valt te verwijten. „Wij hebben onze supporters vooraf op allerlei manieren dringend verzocht niet af te reizen naar Frankrijk. Dat individuen in een shirt van Utrecht in hun vrije tijd vervolgens herrie trappen, daar kan ik niets mee. Hoe moet je dit voorkomen? De enige optie is om alle grenzen in Europa dicht te gooien. Zo'n voorval kan net zo goed in de zomervakantie op een Franse camping gebeuren. Voor mij is dit geen zaak.”

Ruim voor het duel ontving Utrecht volgens Van Dop berichten dat supporters van zijn club naar het duel toewilden. „We hebben toen direct actie ondernomen. Niet alleen door middel van een dringende oproep aan onze supporters. We zochten direct contact met de politie van Utrecht. Zij hebben zelfs iemand meegestuurd naar Frankrijk. Met het clubbestuur van Sedan kwamen we overeen dat aan de groep Nederlanders geen kaarten verstrekt zou worden, maar de Franse politie heeft ze blijkbaar toch toegang gegeven tot het stadion.”

Volgens Van Dop reisde de groep in één bus. „In Frankrijk waren dus hooguit vijftig mensen. Ik heb begrepen dat zij in een apart vak zijn geplaatst omringd door de Mobiele Eenheid. Dat wilden de meeste mensen niet. Toen zij nog voor de aftrap verzochten om met de bus terug naar Nederland te willen, ontstonden er wat ongeregeldheden.” (ANP)