Ex-premier van Kosovo voor tribunaal

Ramush Haradinaj, oud-guerrillastrijder en voormalig premier van Kosovo, staat vandaag terecht voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Ramush Haradinaj Foto AP ** FILE ** Kosovo's former prime minister Ramush Haradinaj looks on during a press conference in Kosovo's capital Pristina prior leaving for the U.N. court in The Hague, Netherlands, in this file photo taken on Saturday, Feb. 24, 2007. Haradinaj, leader of the Alliance for the Future of Kosovo, will appear before the U.N. war crimes tribunal on March 5 on charges of involvement in a criminal plot to expel Serbs and suspected Serb collaborators from a western Kosovo region using a campaign of murder, mistreatment and rape (AP Photo/Visar Kryeziu) Associated Press

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties beslist deze maand over de staatkundige toekomst van Kosovo. Oud-premier Ramush Haradinaj had die onderhandelingen moeten leiden, vonden veel internationale diplomaten. Maar Haradinaj zal de beraadslagingen moeten volgen vanuit het VN-cellencomplex in de gevangenis van Scheveningen. Vandaag begint zijn proces voor het Joegoslavië-tribunaal.

Ramush Haradinaj (38) was 96 dagen premier toen hij op 10 maart 2005 officieel door het VN-hof werd aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid', begaan voor en tijdens de oorlog in Kosovo in 1999. In de bijna honderd dagen van zijn premierschap liet Haradinaj zich kennen als een kundig bestuurder. Bij zijn vertrek roemde Sören Jessen-Petersen, toen VN-bestuurder van Kosovo, Haradinaj als „een goede partner en vriend, wiens leiderschap Kosovo dichter dan ooit bij de verwezenlijking van zijn aspiraties heeft gebracht”. De Amerikanen zagen in Haradinaj de man die namens de Albanezen het overleg over de toekomst van Kosovo had moeten voeren. Juist omdat hij in de oorlog zo militant en radicaal was, redeneerden zij, kan hij de Kosovo-Albanezen eventuele onaangename compromissen verkopen.

Het Servische bewind van Slobodan Miloševic ontnam Kosovo in 1989 zijn autonomie. Na 1989 werden Albanezen systematisch uit hun banen gezet. Het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK begon medio jaren negentig met gewelddadig verzet tegen het Servische gezag. Ramush Haradinaj richtte met twee broers een eigen militie op voor de strijd tegen de Serviërs, de Zwarte Adelaars. Volgens het tribunaal is die militie, onderdeel van het UÇK, verantwoordelijk voor de marteling van en de moord op tientallen Serviërs en Albanese ‘collaborateurs’. Daarvoor staat Haradinaj terecht.

Na het einde van de Kosovo-oorlog in 1999, waarmee de NAVO het Servische gezag uit Kosovo verdreef, was Haradinaj nauw betrokken bij de omvorming van het UÇK tot het Kosovo Beschermingskorps (KPC). Hij stichtte een eigen partij, de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK). Die is sindsdien de derde politieke kracht van het land.

Enkele weken nadat Haradinaj in 2005 officieel door het VN-hof was aangeklaagd, werd hij voorlopig vrijgelaten in afwachting van het begin van zijn proces. Dat leidde tot conflicten tussen UNMIK, het VN-bestuur in Kosovo, en hoofdaanklager Carla Del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal. UNMIK ‘gebruikte’ de invloed van Haradinaj om de rust te bewaren onder de Albanezen die naar onafhankelijkheid streven. Carla Del Ponte wil niet dat voorlopig vrijgelaten verdachten in het openbaar optreden. De Kosovaren beschouwen hem nog steeds als een oorlogsheld. „Hij gaat niet alleen naar Den Haag om zichzelf, maar ook om onze vrijheidsoorlog te verdedigen”, zei de huidige premier Agim Çeku vorige week.

Met Haradinaj staan de voormalige UÇK-commandanten Idriz Balaj en Lahi Brahimaj terecht.

    • Cees Banning