Europese en Aziatische beurzen in de min

De beurzen in Europa en Azië zijn de week slecht begonnen. Daarmee wordt de scherp dalende lijn, die vorige week begon, doorgezet. in Amsterdam stond de AEX-index omstreeks het middaguur op 471 punten, 1,9 procent lager dan de slotkoers van vrijdag.

Tokio sloot vandaag 3,3 procent lager tot het laagste peil dit jaar en Hongkong zelfs 4 procent lager, de grootste daling daar in meer dan drie jaar. De koersdalingen op de Aziatische beurzen hangen samen met de koersstijging van de yen, de slechte resultaten op Wall Street en de uitspraak van de Chinese premier vandaag dat China dit jaar minder hard zal groeien.

Vooral de koersstijging van de yen tegenover de dollar en de euro speelde Tokio vandaag parten. Vorige week ging de Japanse munt al fors in waarde omhoog, na een aanvankelijke daling wegens de lage Japanse rente die beleggers op grote schaal yens deed lenen voor beleggingen met een hoger rendement elders. Sinds vorige week is een omgekeerde beweging zichtbaar en stijgt de koers van de yen, wat met name slecht is voor de Japanse exportfondsen, zoals elektronicafabrikanten. Vandaag bereikte de yen tegenover de dollar het hoogste punt sinds drie maanden. De dollar verloor 1,4 procent en de euro zelfs 1,8 procent tegenover de yen.

De beursverliezen in Azië hangen ook samen met de ontwikkelingen op Wall Street, dat vrijdag een uiterst belabberde week afsloot. De beurzen in India, Taiwan, Singapore en Maleisië kregen vandaag ook weer forse dalingen voor de kiezen.

In China, die de mondiale koersdalingen vorige week dinsdag in gang zette met een koersdaling van bijna 9 procent in Shanghai, sloten de beurzen vandaag ook lager. De dalingen in Azië hadden volgens analisten mede te maken met de openingstoespraak vandaag op het Volkcongres van premier Wen Jiabao, die mikt op een lagere economische groei. Hij gaat voor dit jaar uit van 8 procent, tegen 10,6 procent vorig jaar.

De veruit belangrijkste oorzaak van de koersdalingen op de beurzen zijn volgens analisten de bewegingen op de derivatenmarkten, die in waarde een veelvoud zijn van de aandelenmarkten. Beleggers op die markten nemen minder risico.