Een vrolijk verhaal dat op een conference lijkt

Zangzaad, door Kasper van Kooten & Band Tournee t/m 28/5. Inl.: www.humstu.nl

Zangzaad, door Kasper van Kooten & Band

Tournee t/m 28/5. Inl.: www.humstu.nl

****-

„Het verhaal van een jongetje dat maar één droom had: meespelen in een bandje.” Zo kondigt Kasper van Kooten zijn nieuwe voorstelling aan: als een muzikale autobiografie, waarin hij de hele avond op het toneel staat met een vijfkoppige band. Na twee vindingrijke cabaretprogramma’s is hij nu op tournee met een voorstelling die vooral over zijn liedjes gaat – in een genoeglijke sfeer met verbindende teksten die de jongensromantiek een ironische ondertoon geven.

„’t Is geen cabaret hè, vanavond, ’t is muziek”, corrigeert Van Kooten zichzelf na een vrolijk verhaal dat danig op een conference lijkt. Toch weerhoudt hem dat niet van amusante uitweidingen tussen de liedjes door. Over de de eerste successen van zijn schoolbandje („zestienjarige groupies terwijl wij dertien waren”), vocale aanstellerij in de arrenbie in de jaren negentig, het belang van de drumpartij in veel wereldhits, de dictie van James Brown, en het wantrouwen dat fervente Brel-, fado- en Dylan- aanhangers bij hem oproepen.

Maar de liedjes staan in Zangzaad voorop: grillige, grappige en gevoelige nummers op soms verrassend verspringende ritmes, aanstekelijk gespeeld op sax, piano, drums en gitaren.

Beeldend beschrijft Van Kooten een Amsterdamse ochtend na Koninginnedag („de kater, de nevel, de stank”), monter bezingt hij de mannelijke mores onder het motto „een man blijft een man”, in een pakkend nummer maakt hij de rotonde tot model voor de dilemma’s van het leven en dromerig loom zingt hij over een zomerse wolkenhemel.

Zijn kracht schuilt in de combinatie: het is muzikaal en cabaretesk tegelijk.

    • Henk van Gelder