Een beeldenstorm raast door het land

Kringloopwinkel Rataplan in Den Helder heeft een gestolen beeldhouwwerk met een waarde van 10.000 euro verkocht voor 17,50 euro. Het gaat om De Golfspeler van Jits Bakker, dat vorige week door een onbekende bij de winkel was afgegeven. Een vaste klant ontdekte dat het 55 centimeter hoge beeld vermeld staat op de website gestolenkunst.nl. Toen de vrouw dit aan de winkel meldde, was het werk al verkocht. Jits Bakker (69) is woedend over de vele bronzen beelden die verdwijnen: „Een moderne beeldenstorm.”

Van uw beelden zijn er liefst 22 gestolen. U bent populair bij dieven.

„Ik ben de meest gestolen levende kunstenaar van Nederland. Waarom? Geen idee. Het komt niet door de bronsdieven die de laatste tijd zo actief zijn. Mijn beelden zijn heel iel en werden al gestolen voordat de bronsprijzen zo stegen. Ik moet het maar als compliment opvatten, zeggen mijn bewonderaars.”

De vrouw die uw gestolen beeld ontdekte vond uw beeld mooi, maar met 17,50 euro wel een beetje duur. Beschouwt u dat ook als een compliment?

„Om te beginnen weet ik niet of het echt mijn beeld is, dat in de kringloopwinkel is verkocht. Mijn werk wordt namelijk ook veel nagemaakt. Maar stel dat het echt mijn beeld was, wat dan nog? Op rommelmarkten zijn toch ook Rembrandts en Van Goghs opgedoken. Veel mensen hebben geen kijk op kunst.”

U hebt twee jaar bij de Koninlijke Marine gewerkt. Jeuken uw handen niet?

„Nou en of. Tenhemelschreiend vind ik de beeldenstorm die nu door ons land raast. Het doet pijn als je werk gestolen wordt. Het zijn laffe daden, gepleegd door mensen die nergens respect voor hebben. Een beeld in de openbare ruimte is gemeenschapsgoed, daar heb je van af te blijven.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens