Diversiteit vieren

Turkse Nederlanders kwamen volop in beeld tijdens het koninklijk bezoek aan Turkije. Zo verklaarde een journalist zijn liefde voor Nederland. Lange tijd sloot hij vriendschappen met alleen Nederlanders. Toch voelde dat alsof hij zijn Turks-zijn moest inleveren. Hij ging op zoek naar zijn wortels in Turkije, maar keerde terug. Nu wel met een rijker bewustzijn over zijn diverse achtergrond.

De Kleine Prins, in het gelijknamige boek van de Saint-Exupéry, zei ooit: ‘Mensen hebben geen wortels. En daar hebben ze veel last van.’

De last van mensen is dat ze ronddolen, nieuwsgierig op zoek naar een passend plekje op aarde. Ze verlaten hun huis, soms hun thuisland. Ze migreren. Dat doen ze sinds mensenheugenis. Toch leek de afgelopen jaren de Nederlandse politiek migratie als ongewenst te ervaren. Als iets dat omgekeerd en gestopt moest worden, iets wat eenvoudig genegeerd kon worden. En de migranten die op Hollands grondgebied bleven, moesten vooral hun achtergrond niet op de voorgrond plaatsen, wilden ze erbij horen – daarmee eigenlijk suggererend dat ze afstand moesten doen van het ooit beleefde verleden.

Hoeveel migranten wonen er niet in Nederland die intens proberen hun achtergrond met een imaginaire gum weg te vegen, zodat ze zich volledig kunnen overgeven aan het Nederlands-zijn? Toch lukt het velen niet. Migranten hebben nu eenmaal een diverse achtergrond. Hun land van origine is als een eerste liefde die nooit volledig slijt. Hun verleden of dat van hun ouders is deel van wie ze zijn. Zonder verleden is er geen heden. Alleen als je je bewust van je verleden, kun je je volledig richten op je heden en toekomst en de liefde ervoor verdiepen die misschien wel verder reikt dan het eerste.

Laten we geen last hebben van mensen die over de wereld stromen en hier een plekje op aarde vinden. Laat hen onze samenleving verrijken met hun nieuwe ideeën, inzichten en gewoontes. Laten we de diversiteit in alle mensen vieren.

Naema Tahir

Naema Tahir is Worldconnector, zie www.worldconnectors.nl

    • Naema Tahir