China verhoogt defensiebudget

China vergroot het defensiebudget voor 2007 met 17,8 procent – de grootste verhoging in meer dan tien jaar. Dat maakte woordvoerder Jiang Enzhu gisteren bekend namens de Chinese regering. De begroting van ruim 350 miljard yuan (ruim 34 miljard euro) zou vooral bestemd zijn voor loonsverhoging voor de militairen en voor versterking van „defensieve operaties”.

Jiang Enzhu gaf geen details, maar bekritiseerde wel de premier van Taiwan voor het aansturen op „formele onafhankelijkheid” van China. John Negroponte, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken die gisteren in Peking was, drong aan op meer „dialoog” met en „transparantie” van China over de motivatie voor de militaire budgetvergroting. Volgens het Pentagon zijn de uitgaven van China’s leger – het grootste ter wereld met 2,3 miljoen militairen – in werkelijkheid veel groter dan de Chinese regering zegt. (AP)