Charlie Parker

Wie niets bezit van de legendarische saxofonist Charlie Parker (1920-1955) doet bij Kruidvat een goede koop met The Small Group Sessions. Dit boxje bevat alle meesterwerkjes uit Parkers jonge jaren, gemaakt voor de labels Savoy en Dial met drummer Max Roach en trompettist Miles Davis. Plus drie sessions van vóór 1946 waarop hij schittert als sideman bij onder andere vibrafonis Red Norvo en trompettist Dizzy Gillespie. Alles is chronologisch gerangschikt.

Bij vier stukjes zullen nieuwelingen de wenkbrauwen fronsen; hoe kan een geniale improvisator plotsklaps zo verschrikkelijk falen? Helaas gaat juist daar de inlegfolder even in de fout. In maart ’46 nam Parker met Miles Davis enkele formidabele stukken op maar in juli daarna verscheen hij in de studio als een half lijk en speelde hij navenant. Hij werd een half jaar opgesloten in een psychiatrische kliniek en kwam voorjaar ’47 glorieus terug. Het geluid van dit overzicht tot herfst ’48 is beter dan je zou verwachten bij 71 mastertakes voor 17 euro.

Frans van Leeuwen

Charlie Parker: The Small Group Sessions Brilliant Records 8487 (3 cd-box)

    • Frans van Leeuwen