Balkenendes reformatie

Nieuwspoort verliest Balkenende HIRSI ALI UIT KAMER Ayaan Hirsi Ali verlaat per direct de Tweede Kamer. Op een persconferentie in het Haagse Nieuwspoort zei ze ge‘motioneerd dat ze verdrietig maar ook opgelucht Nederland zal verlaten. Dijkstra bv

Als een gezellig babbelend conferencier die de politieke actualiteit van de week aan elkaar praat, stond premier Balkenende (CDA) voor de camera. Afgelopen vrijdag werd de wekelijkse persconferentie van de premier voor het eerst vervangen door een live uitgezonden tv-presentatie, via het digitale NOS-themakanaal Politiek24.

Onverhoeds heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vorige week een einde gemaakt aan een in de jaren zestig, door premier Piet de Jong ingestelde traditie, waarbij de premier op uitnodiging van de parlementaire journalistiek in een min of meer informele sfeer de besluiten van de wekelijkse ministerraad toelichtte in een zaaltje van perscentrum Nieuwspoort. Voortaan heeft de RVD zélf het heft in handen, zoals dat bij regeringsleiders in het buitenland meestal ook gaat. De tv-happening van de premier vindt plaats in de statige hallen van zijn eigen ministerie van Algemene zaken.

De reformatie van de persconferentie komt niet helemaal onverwacht. Balkenende had altijd al minder dan zijn voorgangers op met de cultuur van de bijeenkomst – in de jaren zestig ingesteld om te bevorderen dat het kabinetsbeleid eensgezind naar buiten werd gebracht.

Verder stoorde het de premier dat zijn persconferenties zelden de media haalde.

Voortaan is zeker dat alles wat de premier wil zeggen ook uitgezonden wordt. De RVD wil ook af van een onder premier Lubbers (CDA) ontstane traditie waarbij de hoofdredacteur van het handgeschreven schotschrift The Daily Invisible de laatste vraag mocht stellen. De premier was vrijdag zienderogen gegeneerd, toen tijdens de tv-presentatie nieuwe stijl, de journalisten nu juist uitgebreid over de eenzijdige afschaffing van dit instituut begonnen. „De heer Vischjager mag zijn vragen schriftelijk stellen”, beloofde Balkenende, alvorens iedereen – in het kader van de nieuwe presentatie – een prettig weekeinde te wensen.

Raymond van den Boogaard

    • Raymond van den Boogaard