Bacardi wil Absolut Vodka overnemen

Bacardi, producent van het grootste rummerk ter wereld, wil het Zweedse staatsbedrijf Vin & Sprit kopen, maker van Absolut Vodka. Absolut is het op één na best verkochte wodkamerk ter wereld.

Bacardi heeft de Zweedse regering onlangs in een brief gevraagd om het bedrijf te mogen kopen, zo laat bestuursvoorzitter Andreas Gembler van Bacardi via een woordvoerder weten.

Vin & Sprit is voor 100 procent een staatsbedrijf en eigendom van de Zweedse overheid. Bankanalisten schatten de waarde van de Zweedse alcoholproducent op gemiddeld 4,25 miljard euro.

Volgens Bacardi is Vin & Sprit een van de laatste fabrikanten van sterke drank in de wereld die een aantrekkelijk overnamekandidaat zouden zijn voor zijn onderneming. Hij noemt Vin & Sprit „een juweel”.

Het Zweedse centrum-rechtse kabinet heeft afgelopen vrijdag aan het parlement gevraagd of Vin & Sprit kan worden geprivatiseerd. Gembler van Bacardi zei te hopen dat het parlement Vin & Sprit snel kan privatiseren, waardoor Bacardi het nog dit jaar kan overnemen.

In een interview vorige maand zei bestuursvoorzitter Bengt Baron van Vin & Sprit nog dat zijn onderneming ook op eigen kracht sterk groeit. Hij waarschuwde de Zweedse regering het bedrijf niet overhaast te verkopen. Vorig jaar heeft het Franse Pernod Ricard interesse getoond voor Vin & Sprit, maar heeft daarna niets meer van zich laten horen.

Bacardi is een familiebedrijf. Alle aandelen zijn in handen van 500 aandeelhouders. Het hoofdkantoor is gevestigd op de Bermuda-eilanden. Bekende merken van het Bacardi-concern zijn onder meer Martini, Breezer, Southern Comfort, Glen Deveron en Offley port.