6 redenen om uit te gaan

Mes Amis

Maastricht, Tongersestraat 5 Telefoon (043) 325 78 66Keuken open 17-22u., di gesloten, Gem. prijs 3-gangen à la carte 22 euroCategorie: romantisch

Een gezellige middenmoter, laagdrempelig met een prima keuken, waar de prijzen in verhouding staan tot de geleverde prestatie. Verwacht geen fantasie of hoogstandjes, maar gewoon goed en lekker eten. Veel lof wat dat betreft voor de kalfszwezerik. Het is wel passen en meten in het gedateerde interieur; de tafeltjes staan dicht op elkaar, daardoor kan je stelletjes letterlijk verstaan.

uitstekend | Afgelopen weekend hebben we hier heerlijk gegeten in een gezellige sfeer. Er is een afwisselende kaart met leuke gerechten. Wat dit restaurant nog iets extra’s geeft, is dat je bij elk gerecht een passend glas wijn kunt bestellen. (13-11-2006 I. S. te Maastricht)

goed | De gerechten zijn verzorgd en goed maar overtuigen niet voor 100 procent. De kokkin bedenkt leuke dingen, maar je blijft hier het gevoel houden dat een ervaren huisvrouw staat te koken i.p.v een professionele kok. (30-10-2006 P. van der P. te Maastricht)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 FILM/CONCERT

Jimmy Rosenberg – de vader, de zoon & het talent

Amsterdam: Paradiso. Aanvang: 21.00u. Entree: 12,50 euro incl. daglidmaatschap. Inl: www.paradiso.nl

Toen zigeunergitarist Jimmy Rosenberg nog maar 8 jaar oud was, werd hij al gezien als de opvolger van gitaarlegende Django Reinhardt. Al snel speelt hij met grote musici als Stephane Grapelli, Les Paul en George Benson. Op 18-jarige leeftijd tekent hij een groot contract bij Sony Classics en maakt hij zijn eerste plaat The incredible Jimmy Suite. Vanavond is de première van de documentaire van Jeroen Berkvens over de nu 26-jarige Rosenberg. Na de film een optreden van Jimmy Rosenberg & Friends.

3 ARCHITECTUUR

Rem Koolhaas, architect XXL

Eindhoven: Auditorium Witte Dame, Emmasingel, derde verdieping. Aanvang: 20.00u. Toegang: gratis. Inl: www.dewittedame.nl

Vanavond wordt de documentaire Rem Koolhaas, architect XXL van de Duitse regisseur Markus Heidingsfelder vertoond. Weinig architecten weten zoveel aandacht te trekken als Rem Koolhaas, zowel binnen als buiten de wereld van de architectuur. Recente projecten als de Nederlandse ambassade in Berlijn, de bibliotheek van Seattle, Casa da Musica in Porto en het gebouw van de staatsomroep in Beijing zijn spraakmakend. Markus Heidingsfelder zal zelf aanwezig zijn om een inleiding te geven.

4 FILM

Movies that Matter: Holly

Utrecht: Louis Hartlooper Complex. Tijd: 19.00u. Res/inl: 030-2320450 & www.moviesthatmatter.nl

Vanavond wordt in het kader van ‘Movies that Matter’ de speelfilm Holly (VS, 2006) van Guy Moshe vertoond. Holly is een jong Vietnamees meisje dat door haar arme familie is verkocht. Patrick, een Amerikaanse kunstsmokkelaar, strandt met motorproblemen in de beruchte rosse buurt K11 in Phnom Phen. Hier leert hij Holly kennen. Ze is twaalf jaar en nu al prostituee. Als Holly verdwijnt, probeert Patrick haar te redden uit de handen van handelaars.

5 TONEEL

Elk wat wils. Iets van Shakespeare (De Tijd)

Den Haag: Koninklijke Schouwburg. Aanvang: 20.15u. Entree: 10-21 euro. Inl/res: 0900-3456789; www.ks.nl

Het Vlaamse toneelgezelschap De Tijd haalt het integrale theateroeuvre van Shakespeare door de papierversnipperaar om het vervolgens volstrekt willekeurig te verzamelen. Volgens De Tijd zelf had het stuk ook Shakespeare cut & paste kunnen heten, of Shakespeare – de medley, of www.shakespeare: under construction of Shakespeare met een apenstaart. Regie: Lucas Vandervost.

6 FILOSOFIE

Wijsgeren: Peter Sloterdijk

Amsterdam: De Balie, 20u. Toegang: 9 euro. Voertaal Duits. www.slaa.nl

De Duitse filosoof Peter Sloterdijk (1947) is de eerste gast in de serie Wijsgeren, waarin hedendaagse denkers zich uitspreken over filosofie en kunst. Sloterdijk gebruikt de literaire stijl als werktuig en literaire teksten als onderzoeksmateriaal, ondermeer in een filosofisch/psychologische studie naar de mogelijkheden om in een stad te leven. René Gude introduceert Peter Sloterdijk en leidt na de lezing het gesprek.