Meppen met Kasparov

pit1.jpgZo, klaar met mijn verhalen voor Next: een reportage, een gesprek met wereldkampioen Garri Kasparov.

Het was een chaos daar in St Petersburg, u zult het wel op tv hebben gezien. Ik zag hoe een OMON-agent een baboesjka sloeg. Ik zag hoe baboesjka’s een OMON-agent sloegen. Er werd gesleurd, getrokken en geschopt,  deze correspondent kroop op een gegeven moment noodgedwongen door de modder onder een auto door. 

De macht was even de regie kwijt, de zwarte pionnenstructuur oogde wankel. Waar was Kasparov? Hij gleed als een vis door de menigte, onhoorbaar en onzichtbaar, tot hij opeens opdook bij het Gostini Dvor om de massa per megafoon toe te spreken. Daarna sloeg de politie de betoging uiteen en ging iedereen boodschappen doen.

De opkomst was boven verwachting hoog, de politie werd misleid, omzeild, onder de voet gelopen. Voordat de orde was hersteld, had Kasparov het centrum van Sint Petersburg twee uur lang platgelegd. Gevoelig imagoverlies voor de control freaks van het Kremlin.

Hieronder filmpjes van deze spectaculaire aanvalspartij.

De grootmeester kiest voor een rustige opening. Verzamelen op plein Vosstanija, twaalf uur. Daar wachten slechts hekken, knuppels en waterkanonnen. ‘Verspreidt u burgers! U bedreigt de openbare orde!’ De betoging lijkt voorbij voordat hij is begonnen.

Middenspel. Verspreiden we ons, is het weer niet goed! Inderdaad, er lopen maniakken in de stoet. En wat doet die man met die roze balonnen toch? Vreemd … Voor Oktjaberskaja werpt de politie een blokkade op. Het lijkt even te werken, de stelling zit muurvast …. 

Middenspel. Offers over en weer, het bord staat in brand, de stemming raakt verhit. Jeugd wordt in arrestantenbusjes gedouwd, men rukt, trekt en slaat. Dan loopt de menigte over en door de blokkades heen de Nevski Prospekt op. Soms zelfs onder de politieblokkades door!

Eindspel. Bij de Moïka staat een ondoordringbare kordon. Kasparov spreekt de menigte daarom toe bij Gostini Dvor. Daarna ploegen stoottroepen van de OMON zich door de massa, golven de trap op en arresteren alle leiders behalve Kasparov. Die staat nu eenmaal een beetje boven de wet. Maar kijk eens wat een smak die dapper doorpratende lokale politicus Goeljajev maakt! 

Kasparov - Kremlin: 1-0. Een fraaie zege, maar het toernooi is net begonnen.

    • Coen van Zwol