Zorginkoop, is dat niets voor jou?

Melanie heeft gewonnen.

Melanie Schultz van Haegen, voormalig staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat, was de eerste bewindspersoon uit de vorige regeerperiode van premier Balkende die een nieuwe baan in het bedrijfsleven vond. Althans van degenen die de rit tot vorige week hebben uitgezeten.

Ze heeft snel zaken gedaan. Nog voor het nieuwe kabinet op donderdag 22 februari op het bordes verscheen, werd haar nieuwe carrièrestap bekend gemaakt. Schultz van Haegen (36) wordt ‘directeur zorginkoop’ bij verzekeringsbedrijf Achmea.

Haar generatie- en oud-kabinetsgenoot Medy van der Laan had wat langer de tijd om uit te kijken naar een nieuwe baan. De voormalig staatssecretaris voor de Media ontvangt al sinds juli vorig jaar wachtgeld. Van der Laan vond een ‘nieuwe uitdaging’ dicht bij haar vorige werkkring. Ze wordt ‘programmadirecteur’ bij de projectontwikkelaar die eigenaar is van het Hilversumse Mediapark, thuishaven van de publieke omroep.

Laatst bekende move van een ex-bewindsman is die van Laurens Jan Brinkhorst, ook D66. De oud-minister van Economische Zaken (EZ) is, op bijna 70-jarige leeftijd, voor zichzelf begonnen. Hij betrok eerder dit jaar een kantoortje op het statige Lange Voorhout in Den Haag – naast bekende zakenlieden als Sylvia Tóth en Eddie de Kroes – en spijkerde een bordje op de deur: LJB Europe Consult BV.

Brinkhorst is gezaghebbend, vanwege zijn brede ervaring als politicus, als diplomaat en als hoogleraar internationaal en Europees recht. En hij is intimus van de Oranjes. Geen wonder dat zijn eerste klus zich snel aandiende: hij is lid geworden van de adviesraad van investeringsmaatschappij 3i Benelux.

Wie volgt? Er zijn nog een paar oud-bewindspersonen werkeloos. Over Hans Hoogervorst en Gerrit Zalm hoeven we ons geen zorgen te maken. Die weten al een tijdje dat ze de politiek zouden verlaten. Ze zijn gepokt, gemazeld, en nog niet te oud. Ook van jonger talent uit de Trêveszaal zullen headhunters de 06-nummers gevonden hebben – regeerervaring staat leuk op je cv.

Maar wat te doen met Joop Wijn? Les 1 in de cursus solliciteren: reageer alleen op wat je leuk vind. Wijn heeft veel geleerd op Financiën en EZ, maar hij was nog niet kláár in Den Haag. Enige probleem: bij headhunters staan eventjes geen ministersposten open. Maar er is vast nog wel plaats bij de Rabobank, hofleverancier én grootverbruiker van ervaren politici.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen