Zesduizend banen weg bij Duitse Bayer

Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer schrapt wereldwijd 6.100 banen. De grootste klap valt in Europa, waar 3.150 banen verdwijnen. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Het bedrijf voert de reorganisatie door als gevolg van de overname van het Duitse farmaciebedrijf Schering, vorig jaar. Wereldwijd heeft de farmaceut 93.600 werknemers. Naast de ontslagen in Europa schrapt het concern 1.000 banen in de Verenigde Staten, 750 in Zuid-Oost Azië en 1.200 in Latijns-Amerika en Canada.

Bayer verwacht dat de reorganisatie vanaf 2009 minstens 700 miljoen euro aan besparingen oplevert.

De farmaceut wil een aantal onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen samenvoegen, waarbij 1.400 banen verloren gaan. Verder moeten 2.850 kantoor- en 1.850 productiemedewerkers het veld ruimen. Het aantal filialen daalt en het hoofdkantoor verhuist van Leverkusen naar Berlijn.

De meeste banen verdwijnen in Duitsland. Van de 37.000 Duitse werknemers moeten er 1.500 het veld ruimen. De reorganisatie heeft geen gevolgen voor de drie Nederlandse vestigingen van het concern, aldus een woordvoerder gisteren. Daar werken ongeveer 600 mensen.

Bayer is reeds in overleg met de vakbonden over wat er met de ontslagen werknemers moet gebeuren.

Schering gaat sinds de overname van juni vorig jaar verder onder de naam Bayer Schering Pharma. Bayer betaalde in totaal 17 miljard euro voor Schering, na een heftige overnamestrijd met branchegenoot Merck. De overname kostte Bayer door het concurrentiegevecht 500 miljoen euro meer dan gepland. Rivaal Merck had 14.6 miljard euro geboden. Direct na de overname trok het concern al 1 miljard euro uit voor een reorganisatie.

Bayer Schering is ’s werelds grootste producent van anticonceptiemiddelen en vervult met zijn oncologiedivisie een voortrekkersrol op het gebied van kankerbestrijding. In 2005 behaalde Schering een omzet van ruim 9 miljard euro.

De farmaciebranche is niet de enige sector waarin Bayer reorganiseert en ontslagen laat vallen. In augustus vorig jaar schrapte het Duitse bedrijf 1.500 banen bij zijn divisie voor landbouwchemicaliën, CropScience. Die herstructurering zou volgens Bayer 300 miljoen euro per jaar aan besparingen opleveren.