‘Wij profiteren van het slechte nieuws voor oliebedrijven’

Het is wel een beetje cynisch, zo geeft hij zelf toe. Als oliemaatschappijen slecht nieuws moeten melden over hun productiecijfers, wrijft hij zich in de handen. Als beheerder van het ODIN Offshore fonds weet Lars Mohagen dat de olie-industrie dan weer extra hard op zoek moet naar hulp van bedrijven waarin hij belegt. „Slecht nieuws voor de oliebedrijven is goed nieuws voor de dienstverleners van deze sector. Alhoewel het niet al te slecht nieuws moet zijn, want de bedrijven moeten natuurlijk wel geld hebben om te investeren.” Het fonds investeert in bedrijven die olieplatformen bouwen, seismisch onderzoek doen en alle diensten verlenen die bij het zoeken en ontwikkelen van olievelden komen kijken. Veel van de tientallen miljarden die bedrijven als Shell en Exxon investeren komt bij deze ondernemingen terecht.

De olie-industrie als belegging, is dat niet een investering met een hoog risico?

„Alle fondsen die zich specifiek richten op één sector zijn per definitie risicovol. Hoe kleiner de focus, hoe groter het risico. Ons fonds is risicovoller dan bijvoorbeeld een Europa-fonds. Maar de dienstverleners van de oliesector zijn minder volatiel dan de oliemaatschappijen zelf, die hebben veel meer last van de fluctuaties van de olieprijs.”

Het fonds heeft een hoog rendement. U heeft er geen last van dat de olieprijs recentelijk is gedaald?

„Nee. Oliemaatschappijen baseren hun investeringen op een prijs van 30 dollar voor een vat olie, en er wordt nog altijd veel meer dan dat betaald. Die olieprijs, in combinatie met een toegenomen vraag naar olie uit opkomende landen en een productie die achterblijft bij verwachtingen, maakt dat onze sector het goed heeft gedaan en het goed zal blijven doen.”

En als de olieprijs plots flink daalt?

„Dan heeft dat geen directe invloed op de bedrijven in ons fonds. De orderportefeuilles zitten boordevol. Als je nu een olieplatform wilt bestellen, kan je dat pas in 2011 krijgen. De contracten die zij afsluiten met de oliemaatschappijen lopen een langere tijd, tot na 2010. Maar ik denk niet dat zo’n daling er komt, integendeel.”

De vele tientallen miljarden die olieconcerns investeren, hebben al geleid tot een flinke koerswinst van bedrijven in uw sector, waaronder ook het Nederlandse SBM Offshore. Belegt u niet in aandelen die overgewaardeerd zijn?

„De aandelen in deze sector hebben vorig jaar een forse stijging klanten laten zien en we kijken zeer nauwgezet naar de waarderingen. Maar dit jaar lopen deze aandelen achter. Investeerders hebben zich een beetje afgewend van de sector, waarschijnlijk door de daling van de olieprijs en de stijging van de aandelen vorig jaar. Volgens mij is het juist nu weer een goed moment om te kopen omdat ik niet verwacht dat de olieprijs verder zal wegzakken. En vergeet niet, voordat ze in zwang raakte waren de aandelen in deze sector ondergewaardeerd.”

In deze gespecialiseerde sector is een beperkt aantal bedrijven actief. Is er veel beweging in de portefeuille?

„Nee. Het is meestal kopen en houden.”

    • Heleen de Graaf