Toeristen ontvoerd in rebellengebied

Zeker twaalf westerse toeristen zijn ontvoerd in het afgelegen noordoosten van Ethiopië, waar opstandelingen en bandieten actief zijn. Dat hebben diplomaten en plaatselijke zakenlieden gisteren bekendgemaakt.

De westerlingen – zeven tot tien Fransen , vijf Britten, onder wie leden van de staf van de Britse ambassade in Addis Abeba, en volgens sommige berichten ook Italianen en Ethiopiërs – werden donderdag ontvoerd in Dalol, 800 kilometer ten noordoosten van de Ethiopische hoofdstad in het Afargebied. Dit woestijn- en vulkaangebied is een van de heetste en onherbergzaamste streken in de wereld. De groepen reisden, zoals vereist door de Ethiopische regering, met gewapende bewakers.

De Britse BBC meldde uit regeringsbron dat er een „nationale veiligheidsdimensie” aan de ontvoering zit. De BBC gaf geen verdere bijzonderheden. De Britse regering zendt een tien leden tellend crisisteam naar Ethiopië.

In het Afargebied, een van Ethiopiës armste regio’s, is een kleine Afarrebellengroep actief. In 1995 ontvoerden opstandelingen van dit Afar Revolutionair Democratisch Eenheidsfront (ARDUF) negen Italiaanse toeristen, die zij verscheidene weken later vrijlieten. Het ARDUF vecht tegen Ethiopië en het buurland Eritrea voor onafhankelijkheid van het land dat door etnische Afar wordt bewoond. (Reuters, AP, AFP)