Televisie Voorkeur

Crufts 2007, de grootste hondenshow ter wereld, begint donderdag in Birmingham. De BBC blikt vooruit met een programma waarin wordt verteld waar de juryleden op letten bij het keuren van de 22.000 deelnemende honden. Verder o.a. een reportage waarin de kampioen ‘Best in Show’ van verleden jaar in zijn thuiskennel in Amerika wordt opgezocht. BBC2, 20.00-21.00u. A Hungarian Vizla waits in the stalls before going into the parade ring at the 103rd Crufts dog show in Birmingham, central England, March 12, 2006. Crufts was founded in 1891 by entrepreneur Charles Cruft and has long been established as one of the world's greatest dog shows. REUTERS/Luke MacGregor REUTERS

actualiteit

Buitenhof. Gesprek met de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ronald Plasterk. Verder een discussie met twee kandidaten voor de Eerste Kamer: Rein Willems (CDA), president-directeur van Shell Nederland, en advocaat Britta Böhler (GroenLinks). Ned.2, 12.05-12.55u.

documentaire

Het uur van de wolf: Dinner with Murakami. Documentaire over de surrealistische wereld van de Japanse bestsellerauteur Haruki Murakami (www.harukimurakami.com) die in 1949 in Kyoto werd geboren. Ned.2, 18.55-19.55u.

Panorama: Kinderlokkers online. Documentaire over cyberpedofielen. Steeds meer zedendelinquenten komen via internet in contact met kinderen. Ze gaan geraffineerd te werk en als het tot een afspraakje komt, eindigt het meestal met misbruik. Commentaar van onder anderen gerechtspsychiater Lieve Dams. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

Zembla: 26.000 blije gezichten. Het nieuwe kabinet-Balkenende geeft een generaal pardon aan de groep van 26.000 asielzoekers. Een aantal van hen, die eerder ‘een gezicht kregen’ in het filmproject 26.000 gezichten, vertelt wat het generaal pardon voor hen betekent en hoe ze hun leven in Nederland verder willen opbouwen. Ned.3, 22.55-23.35u.

praatprogramma

Brief aan God. Bekende en minder bekende Nederlanders schrijven een brief aan God op een voor hen belangrijke plek en praten erover na in de studio. Deze keer de actrice en zangeres Linda Wagenmakers. Ned.2, 19.55-20.25u.

Tegenpolen. Een discussie tussen Cox Habbema, actrice, regisseur, ex-directeur van de Stadsschouwburg en binnenkort hoogleraar in Tilburg, en Robert Schoemacher, arts en onder meer directeur van diverse klinieken voor cosmetische ingrepen. Het onderwerp is schoonheid en ouder worden. Ned.2, 22.50-23.25u.

informatief

ZDF-History: Hitlers nützliche Idole. De Duitse idolen Heinz Rühmann, Max Schmeling, Leni Riefenstahl, Heinrich George, Hans Albers en Maria Rökk verwierven allen hun sterstatus tijdens het regime van Adolf Hitler. ZDF, 23.40-0.25u.

Kunst

Boeken. Han Ceelen en Jeroen van Bergeijk zijn de samenstellers van Meer dan feiten, een interviewbundel met schrijvers van literaire nonfictie zoals Judith Koelemeijer en Gerard van Westerloo. Een gesprek met Han Ceelen en met een van de schrijvers die worden geportretteerd, Judith Koelemeijer. Zij is schrijfster van Het zwijgen van Maria Zachea waarin ze de geschiedenis van haar Zaanse familie vertelt, maar tevens een geschiedenis van het naoorlogse Nederland. Ned.1, 11.30-12.00u.

NPS Arena. Jaap van den Ende, bedenker en gastconservator van de tentoonstelling ‘Contour/Continuïteit’ in drie musea in Delft is te gast. En verder: beeldhouwer Karin Arink en schilder Paul Kleeman. Ook aandacht voor Maurice Ravel’s Daphnis et Chloé met onder meer bijdragen van balletkenner Sjeng Scheijen, musicoloog Leo Samama, die uitlegt wat een typische Ravelklank is, en Hans van Manen, die vertelt over de choreografie die hij maakte op de muziek van Daphnis et Chloé. Met archiefbeelden van Ravel. In de serie Art in the Family de zusjes van Kralingen, toneelspeelster Wil en (opera)zangeres Miranda. Ned.2, 17.05-18.55u.

muziek

Vrije geluiden. Onder de gasten de twaalfkoppige band Combustion Chamber, pianist Harmen Fraanje met zijn nieuwe kwartet Aneris, en Joop Visser, die sinds 2005 zingt met Jessica van Noord. Ned.1. 10.30-11.30u.

sport

NOS Studio Sport. EK indoor atletiek in Birmingham, wielrennen Kuurne-Brussel-Kuurne en Nederlandse bekerfinale volleybal, om 18.00u gevolgd door Engels voetbal, meer atletiek uit Birmingham, Nederlands kampioenschap tafeltennis en hockey. Ned.1, 13.05-17.30u. & 18.00-19.05u.

NOS-Studio Sport: Finale Wereldbeker Schaatsen. Live verslag van 1000 meter mannen en vrouwen, 1500 meter mannen en 3000 meter vrouwen in Galgary. Ned.3, 19.45-21.00u.

De wedstrijden. Samenvattingen van voetbalwedstrijden, o.a. Feyenoord-Roda JC en FC Utrecht-AZ. 19.00-20.30u. & 22.45-23.45u.