Televisie Voorkeur

Het nieuwe seizoen van het satirische programma Koefnoen begint met een compilatie van de beste parodieën en de leukste typetjes van het afgelopen jaar. Met bijdragen van Paul Groot, Owen Schumacher, Marjan Luif, Plien & Bianca, Eric van Muiswinkel, Jack Wouterse, Eric van Sauers en Jeremy Baker. Ned.1, 21.25-22.05u. Foto Avro Avro

ACTUALITEITEN

Nova. Reportage over het koninklijk bezoek aan Turkije dat gisteren werd afgesloten met onder meer een bezoek van koningin Beatrix aan het Topkapi-museum in Istanbul. Ned.2, 22.15-22.40u.

Documentaire

MacIntyre’s underworld. Documentaire serie waarin de journalist Donal MacIntyre undercover gaat in de wereld van de Britse misdaad. Tien, 21.00-22.05u.

Blood on the stone. Documentaire over de primitieve levensomstandigheden bij de legale diamantmijnbouwbedrijven in Kono, een regio in Sierra Leone. Te zien is onder meer hoe eenvoudig het is om zogenaamd uit Sierra Leone gesmokkelde stenen in New York te verkopen. Negen van tien handelaren die werden benaderd met ‘illegale’ diamanten waren bereid om ze te kopen. Documentaire wordt voorafgegaan door interviews met onder anderen acteur Leonardo DiCaprio en regisseur Edward Zwick over hun film Blood Diamond. CNN, 16.00-17.30u & 21.00-22.30u.

INFORMATIEF

Terzake zaterdag: Gevecht tegen een taboe – vrouwenbesnijdenis. Over genitale verminking bij vrouwen. Fatima wordt besneden, zoals alle meisjes van haar leeftijd. Vier mannen drukken Fatima tegen de grond, een oude vrouw snijdt haar met een scheermes tussen de benen. Anette Weber: „We zijn blijven filmen voor al diegenen die zeggen dat het toch niet zo erg is. Je ziet het gevaar, dat het meisje kan doodbloeden, dat ze kan sterven.” Samen met Rüdiger Nehberg probeert Weber vrouwenbesnijdenis de wereld uit te helpen. België 1 (Canvas), 20.15-20.50u.

PRAATPROGRAMMA

Boter, kaas en eieren. Discussieprogramma met als gasten Augustine Souisa (directeur LSEM/Landelijk Steunpunt Molukkers) en Özkan Gölpinar (schrijver en publicist). Zij praten over de media-aandacht die Geert Wilders krijgt en de schooladviezen bij allochtone kinderen. Ned.2, 14.55-15.25u.

KUNST

The culture show. Bryan Ferry vertelt over zijn nieuwe album met liedjes van Bob Dylan, de wederopstanding van Roxy Music en over live optredens; de door velen briljant genoemde componist en dirigent Thomas Ades geeft zijn eerste televisie-interview in zeven jaar, een reportage over de band Maximo Park uit Newcastle en David Lynch praat over zijn nieuwe film Inland Empire en de nieuwe tentoonstelling van zijn schilderijen. BBC 2, 20.20-21.10u.

AMUSEMENT

Comic Relief does Fame academy. Amusementsprogramma waarin dertien bekende Britten een lied zingen ten bate van de liefdadigheidsactie Comic Relief. De besten gaan door naar de volgende ronde. Later op de avond volgt het tweede deel. BBC1, 18.55-20.15u. & 22.05-22.35u.

The grumpy guide to Art. Wel eens op zo’n vervelend feestje geweest waar mensen snoeven met hun kennis over kunst? In deze aflevering wordt het jargon aangeboden om de kunstkenners af te troeven. BBC2, 23.15-23.45u.

KRO Detective: Trial and retribution. Eerste deel van The Lovers, een tweedelige aflevering in een misdaadserie die draait om de zaken van Detective Superintendent Michael Walker en zijn politieteam. Enkele verhalen uit deze serie werden niet aangekocht omdat ze te gewelddadig werden bevonden. Ned.2, 22.45-0.00u.

SPORT

NOS-Studio Sport. Rechtstreeks verslag van de Omloop Het Volk in België, de start van het wielerseizoen in Noordwest-Europa, België 2, 14.00-17.00u. & Ned.1, 14.25-17.50u.

NOS-Studio Sport: Finale Wereldbeker Schaatsen. Rechtstreeks verslag van de finale van de WB schaatsen in Calgary. Op het programma staan de 500 en 1000 meter voor mannen en vrouwen. Verder Engels voetbal, finale marathonschaatsen, wielrennen en EK indoor atletiek in Birmingham. 19.55-01.00u.

De wedstrijden. Samenvattingen uit de eredivisie met onder andere Willem II-Sparta, PSV-RKC Waalwijk, NEC-FC Twente. Tien, 22.05-23.20u.

Match of the day. Samenvattingen van o.a. Liverpool-Manchester United, Portsmouth-Chelsea, Arsenal-Reading, Watford-Charlton Atlethic, Manchester City-Wigan. BBC1, 23.25-0.45u.