Televisie Overige Films

Robin Hood (Wolfgang Reitherman, 1973, VS). Minder vermaarde tekenfilm uit de Disney-studio’s. Charmeert door stemmen van Peter Ustinov en Terry-Thomas. BBC2, 15.50-17.15u.

The Musketeer (Peter Hyams, 2001, GB/Dld/Luxemburg). Om fiscale redenen in Luxemburg opgenomen, zoveelste overbodige verfilming van Alexandre Dumas’ De drie musketiers valt alleen op vanwege de gevechten, die gechoreografeerd werden door de Hongkongse specialist Xiong Xin-xin. Catherine Deneuve en Tim Roth spelen bijrollen van niks. BBC2, 17.15-18.50u.

Ice Age (Chris Wedge & Carlos Saldanha, 2002, VS). Alleraardigste, licht anarchistische computeranimatie speelt aan het begin van de ijstijd. Een mammoet, een sabeltandtijger en een luiaard proberen een mensenbaby naar zijn ouders terug te brengen. RTL4, 20.00-21.30u.

Shrek 2 (Andrew Adamson e.a., 2004, VS). Nieuwe avonturen van de groene boeman en zijn droomprinses Fiona. De animatiefilm was goed genoeg voor het competitieprogramma van het festival in Cannes. Het vervolg is misschien iets minder scherp en venijnig dan deel één, waarin met het zoete imago van heel wat sprookjesfiguren werd afgerekend, maar vermakelijk en geestig blijft het wel. Met een hoofdrol voor de onbetrouwbare huurling De Gelaarsde Kat, met het Spaanse accent van Antonio Banderas. SBS6, 20.00-21.40u.

A Bridge Too Far (Richard Attenborough, 1977, GB). Grootscheepse, vermoeiende oorlogsfilm over de mislukte slag om Arnhem (september 1944) werd goeddeels in en om Deventer opgenomen. Een leger van sterren, onder wie Dirk Bogarde, Michael Caine, Gene Hackman, Laurence Olivier, Liv Ullmann, Robert Redford. RTL7, 20.30-23.45u.

The Silence of the Lambs (Jonathan Demme, 1991, VS). Met Oscars overladen, psychologische griezelfilm etaleert uiterst effectief de verontrustende wreedheid (en kwetsbaarheid) van de menselijke soort. FBI-stageaire Jodie Foster consulteert de vileine gentlemanmoordenaar Anthony Hopkins (ook bekend als Hannibal the Cannibal) inzake de psychologie van een loslopende seriemoordenaar. RTL5, 22.00-0.10u.

Above the Law / Nico (Andrew Davis, 1988, VS). Harde confectiethriller met Steven Seagal als rechercheur annex aikidomeester die in Chicago op het spoor komt van griezelig CIA-complot. Veronica. 22.20-0.10u.

Another Life (Philip Goodhew, 2001, GB). Terdoodveroordeling van Edie Thompson en haar minnaar Freddy Bywaters wegens de moord op de bedrogen echtgenoot in het Engeland van 1923, lag ten grondslag aan elegant drama dat het vooral gemunt heeft op de even patriarchale als schijnheilige samenleving in die dagen. Mooi spel van Natasha Littel. België 2, 23.35-1.15u.

Harem suaré (Ferzan Özpetek, 1999, Turkije/Italië/Frankrijk). In Italië woonachtige, Turkse regisseur van Hamam, il bagno Turco vervolgde zijn filmische zoektocht naar de wortels van zijn cultuur en kwam terecht in de laatste Turkse harem, die na de val van het Ottomaanse Rijk in 1904 werd opgeheven. Behelst een ingetogen liefdesgeschiedenis tussen een Italiaanse slavin en een zwarte eunuch. Ned.2, 24.00-1.20u.

Crazy/Beautiful (John Stockwell, 2001, VS). Een redelijke mate van authenticiteit en een opvallend gebrek aan glamour onderscheiden deze film van al die andere films over opstandige, door hun ouders slecht begrepen, naar liefde hunkerende Amerikaanse tieners. Gaat om twee verliefde scholieren van zeventien: de geestelijk verwaarloosde dochter van een welgestelde politicus (Kirsten Dunst) en een arme Mexicaanse immigrant (Jay Hernandez). BBC2, 0.45-2.20u.