Televisie Film van de Dag

A Room with a View. Gracieuze verfilming van E.M. Forsters roman (1907) doet recht aan diens subtiel humoristische kijk op de zeden en gewoonten van Engelsen die zich net losmaken uit de knellende banden van het Victoriaanse keurslijf. Jongedame Lucy Honeychurch (Helena Bonham Carter in haar doorbraakrol) reist onder de hoede van haar gefrustreerde tante naar Florence, om daar onder invloed van het Toscaanse landschap als een blok te vallen voor vrijdenker Julian Sands – nadat hij haar buiten de stad, in de volle natuur volkomen spontaan op de mond heeft gekust – maar verlooft zich in Engeland met geaffecteerde estheet Daniel Day-Lewis. Met zijn Latijnse esprit staat Italië, zoals in zoveel boeken en films die zich in dit mediterrane land afspelen, voor romantiek en bevrijding. Regisseur Ivory verfilmde nog twee Forster-romans: Maurice (1989) en Howard’s End (1992).(James Ivory, 1985, GB). RTL4, 13.50-16.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg