Televisie Film van de Dag

The Beatles in A Hard Day’s Night. scene uit de film A Hard Day's Night (1964) FOTO: Kinoweb The Beatles Beatlemania Kinoweb

A Hard Day’s Night. In april komen Filmhuis Den Haag en andere filmhuizen met een speciaal programma over ‘Swinging London’, met films die in de tweede helft van de jaren zestig de veranderingen in de opbloeiende jongerencultuur (popmuziek, mode, beeldende kunst) documenteerden – op een andere manier dan het ‘kitchen sink’-drama dat voordien in zwang was. In 1964 maakten The Beatles bijvoorbeeld hun eerste speelfilm, A Hard Day’s Night, een komische fantasie over een dag uit hun leven, door regisseur Lester volgepropt met filmgrapjes. In een van de eerste scènes komt een deftige meneer met snor, bolhoed en paraplu de treincoupé binnen, waar hij de jongens aantreft. Eigenlijk vindt hij het een schandaal dat deze langharigen in zijn trein zitten. De enscenering van Can’t Buy Me Love is een prachtig hoogtepunt van de (ook filmisch) onconventionele film.(Richard Lester, 1964, GB), België 1, 14.05-15.20u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg