Tarantino-film in delen vertoond

AMSTERDAM, 3 maart. Nederlandse filmliefhebbers zijn boos over het besluit van distributeur A-Film om de nieuwe film Grindhouse van regisseurs Quentin Tarantino en Robert Rodriguez in twee delen in de bioscoop uit te brengen. Op filmsites als www.filmfocus.nl en www.moviemeter.nl roepen fans massaal op een petitie te tekenen en A-Film te verzoeken om de film niet op te delen. Het bijna drie uur durende Grindhouse bestaat uit twee aparte verhalen: de zombiefilm Planet Terror en de thriller Death Proof. Distributeur A-Film brengt deze zes weken na elkaar in de bioscoop uit als aparte films.

A-Film beroept zich op de regels die het bedrijf vanuit de Verenigde Staten worden opgelegd. ”Wij krijgen de film simpelweg in twee delen aangeleverd”, legt directeur P. Hermeling uit. ”Wij kunnen daar als Nederlandse distributeur niet veel tegen inbrengen.”

In de Verenigde Staten gaat Grindhouse begin april in roulatie. De Nederlandse première van Death Proof staat gepland voor 7 juni. Het tweede deel, Planet Terror, is vanaf 19 juli in de Nederlandse bioscopen te zien.