Speculanten helpen koers van ABN

De beurs daalt, maar het aandeel van ABN Amro stijgt. Er is veel animo voor het aandeel van de bank sinds het onder vuur ligt van beleggingsfonds TCI. „Ze duiken er massaal op.”

De markt zegt: het is menens.

Sinds het speculatieve beleggingsfonds The Children’s Investment Fund (TCI) tien dagen geleden zijn brief openbaar maakte om ABN Amro op te splitsen heeft de aandelenkoers van de bank stand gehouden, terwijl de AEX-beursgraadmeter meer dan vijf procent moest prijsgeven. De omzetten in de ABN Amro aandelen zijn dag in dag uit hoog, veel hoger vaak dan normaal.

Het aandeel van de bank steeg in de dagen na de brief van TCI met vele procenten en was even meer dan 28 euro waard, ruim 2 euro meer dan voor de actie van TCI. Toen de AEX deze week in navolging van de wereldindices halsoverkop terrein verloor, wist de bank het verlies te beperken. En terwijl de AEX-index gisteren opnieuw daalde, steeg ABN Amro.

„Eén hedgefonds denkt iets gevonden te hebben en dan duiken ze er massaal op”, zegt een grote Nederlandse aandelenbelegger. In het kielzog van TCI, dat zegt ruim één procent van de ABN Amro-aandelen te hebben, komen andere speculatieve fondsen. Volgens ABN Amro-topman Rijkman Groenink hebben nog vier of vijf andere hedgefondsen vergelijkbare belangen als TCI opgebouwd. Of zij de Britten steunen is onduidelijk. TCI heeft ABN Amro per open brief gevraagd alle mogelijke opties op het agenda voor de komende aandeelhoudersvergadering in april te zetten. Kort samengevat zegt TCI: de strategie is mislukt, de beurskoers een ramp. Verwen de belegger en verkoop wat grote activiteiten of de hele bank.

Wie zijn de hedgefondsen waar Groenink op hintte? Namen geeft ABN Amro niet. Het Financieele Dagblad noemde er twee: Algebra, een Spaans fonds, en Tosca, een fonds in Londen. Bronnen noemen die namen „niet raar”.

Informatie over Algebra is schaars. Maar Tosca oogt als representant van de moderne financiële speculatie. Het fonds is opgezet door Martin Hughes, een voormalige steranalist van bankaandelen in de City, Europa’s financiële hart. Hij startte het fonds in 2000. Nu beheert hij zo’n 6 miljard euro. Onder zijn financiers is Calpers, het grote pensioenfonds van ambtenaren in Californië.

Het Britse Tosca legt zich vooral toe op aandelen van banken en verzekeraars, maar bezit bijvoorbeeld op de Britse beurs ook grote pakketten aandelen van Amec (bouw- en installatiebedrijf) en van BioFuels (biobrandstof). Het beleggingsfonds verdiende in 2005 goed aan beleggingen in onder meer de Duitse Commerzbank. Vorig jaar versterkte Hughes zijn hedgefonds met de benoeming van een echte topbankier, George Mat-hewson, voormalig chairman van de Royal Bank of Scotland.

Zijn de intenties van Tosca en Algebra niet duidelijk, het pensioenfonds PGGM (zorg en welzijn) zei afgelopen week de zorgen van TCI over ABN Amro’s strategie te delen. Maar PGGM voegde eraan toe dat het „geen mening” heeft over de oplossingen die TCI in zijn brief aandraagt.

Niet alleen institutionele aandeelhouders mengden zich in de zaak. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) nam president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank op de korrel, nadat Wellink The Children’s Investment Fund op de korrel had genomen. Wellink noemde de brief van TCI „een brug te ver”. Volgens de VEB was het president Wellink die met deze uitspraak te ver ging en het diende een klacht bij de commissarissen van DNB. Gisteren reageerde Wellink, mede namens de voorzitter van de raad van commissarissen. Zijn boodschap: ik voer de wet uit.

Ook Eurocommissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) bekritiseerde Wellink. „Iedereen die zich aan de regels houdt, mag meedoen aan het spel”, aldus de commissaris die duidelijk maakte dat TCI geen regels had geschonden.

In de woordenwisselingen zweeg ABN Amro. De bank beraadt zich op een antwoord aan TCI. Het moet een strategie ontwikkelen om de Britten van repliek te dienen. Bronnen melden dat ABN Amro drie andere banken heeft ingehuurd om daarbij te helpen: Lehman, UBS en Morgan Stanley. Extra voordeel: deze banken kunnen TCI niet meer helpen.

ABN Amro verdiept zich verder in de wijze waarop TCI de confrontatie aanging met Deutsche Börse, exploitant van de Duitse beurs. TCI was daar aandeelhouder en wilde niet dat de Duitsers de Londense beurs kochten. Het gevecht met het bestuur leidde tot het geforceerde vertrek van topman Werner Seifert.

ABN Amro’s antwoord aan TCI gaat de komende weken naar Londen. De bank moet bovendien snel beslissen hoe de punten uit de brief zullen terugkomen op de aandeelhoudersvergadering. Op 28 maart moet de agenda van deze bijeenkomst klaar zijn.

    • Heleen de Graafenmenno Tamminga