Naschrift

In mijn column van 17 februari staat één onjuistheid. De arme Helmers is inderdaad in Amsterdam, en niet in de hofstad overleden. Een geheugenduiveltje zette de wissel verkeerd. Verder is er geen twijfel over dat er officiële censuur op Helmers toegepast werd, nog vóór de eerste druk, volgens dezelfde bron die professor Vitanyi gebruikt. Dat Helmers deze na dwang waarschijnlijk zelf aanbracht, maakt de censuur nog niet tot een vorm van zelfcensuur. Bovendien werd na verschijnen van de eerste druk de verkoop stopgezet, omdat een bepaalde passage niet door de beugel van de Franse censuur kon. Een blad werd uit de nog resterende exemplaren gesneden en vervangen. Tenslotte het verhaal van de arrestatie van een dode: Van Hattum schrijft, dat het verhaal weliswaar apocrief, maar toch denkbaar is. In het vak van professor Vitanyi, computerwetenschap, is zo`n verhaal dan niet waar. Gelukkig heb ik met literatuur te maken. Daar telt het mooie verhaal dat mogelijk is ook mee.

    • Marita Mathijsen