Mustafa Kandirali: Mustafa Kandirali

Mustafa Kandirali: Mustafa Kandirali (Traditional Crossroads; distr. Music & Words) ****-

Mustafa Kandirali:Mustafa Kandirali(Traditional Crossroads;distr. Music & Words)

Hij werd geboren in een plaatsje aan de Zwarte Zee, trok naar Istanbul, schaakte daar een lustige deerne en trouwde met haar op zijn zeventiende. Voor brood op de plank zorgde hij vanaf dat moment door met zijn klarinet te spelen op andere bruiloften tot hij, nog in het 78-toeren tijdperk, zijn eerste platen voor Odeon maakte.

Die staan helaas niet op deze compilatie, en ook niet de muziek hij twintig jaar lang maakte als begeleider van zangeres Zeki Müren. De opnamen die wel op deze cd staan zijn gelicht van lp’s uit de jaren ’70 en ’80 toen Mustafa zijn grootste populariteit bereikte. Als speler van solo-improvisaties (taksims) en als leider van stomende bands met ijzersterke percussionisten en virtuoze bespelers van de kanun (een plankciter die lijkt op de cimbalom).

Liefhebbers van zigeunerswing van de Balkan zullen ook dansen bij deze cd die gevat zit in een boek van honderd pagina’s met teksten in het Turks en Engels en een vijftiental historische foto’s.

FRANS VAN LEEUWEN

    • Frans van Leeuwen