Meer BBC op Youtube

Deze maand een jaar geleden werd een Britse taxichauffeur als gevolg van een misverstand door de presentator van BBC News aangezien voor een computerexpert. De uitzending was live en de zichtbaar geschrokken taxichauffeur hield zich staande als Apple-deskundige.

De BBC-blunder is een van de meest besproken filmpjes op videowebsite Youtube. Binnenkort wordt het aanbod van BBC-clips flink uitgebreid. De Britse omroep heeft gisteren bekendgemaakt drie zogeheten ‘kanalen’ te beginnen op het Amerikaanse Youtube.

Hiermee haalt Youtube een grote leverancier van degelijk tv-materiaal in huis en hoopt de BBC het kijkerspubliek te vergroten. Geen van de ‘kanalen’ gaat volledige BBC-programma's uitzenden. ‘BBC Worldwide’ biedt clips aan uit veelbekeken programma’s zoals ‘Top gear’. Het tweede kanaal, simpelweg ‘BBC’ geheten, biedt filmtrailers en videodagboeken van acteurs uit series van de omroep. Het derde kanaal, ‘BBC News’, brengt nieuwsberichten.

Twee van de drie kanalen gaan reclame uitzenden om inkomsten te genereren. Het kanaal BBC News is om die reden afgeschermd van de Britse markt.

Youtube wil tegenover het aanbod van amateuristische internetgebruikers meer professionele programma’s plaatsen. De website heeft daarbij last van auteursrechten. Mediaconcern Viacom eiste onlangs nog dat 100.000 clips uit onder meer MTV- programma’s van de site verwijderd werden.