Malcolm Middleton- A Brighter Beat

Malcolm Middleton- A Brighter Beat (PIAS) ****-

Malcolm Middleton-A Brighter Beat(PIAS)

Je cd A Brighter Beat noemen en in het eerste, opruiende liedje jubelend zingen dat ‘we’re all gonna die/ we’re all gonna die’, is een opzichtig stijlmiddel. Hier is iemand bezig het zoet met zuur te mengen, weet je als luisteraar. Plezier maken tegen beter weten in, dansen op de vulkaan, dat soort dingen. Mist voormalig Arab Strap-muzikant Malcolm Middleton de subtiel zwartgallige inbreng van ex-partner Aidan Moffat als songschrijver?

Het Schotse Arab Strap ging vorig jaar uit elkaar, en Middleton brengt nu zijn derde solo-cd uit. In zijn teksten is Middleton inderdaad minder inventief dan Moffat, getuige ook de songtitel ‘Death Love Depression Love Death’. Toch zijn dit soort zouteloze opsommingen bij Middleton niet ergerlijk. Zijn stem heeft een warme doorleefdheid, en het is vooral de gerijpte berusting van zijn liedjes die zijn nieuwe cd toegankelijk maakt. Middleton goochelt op de snaren van zijn akoestische gitaar een weelderig belevingswereld tevoorschijn.

HESTER CARVALHO