Lijken 14 Iraakse agenten gevonden

De lijken van 14 Iraakse politiemannen zijn gisteren teruggevonden in Baqouba ten noorden van Bagdad. Eerder had een sunnitische extremistengroep bekendgemaakt 18 politiemannen te hebben ontvoerd als wraak voor de gemelde verkrachting van een sunnitische jonge vrouw door shi’itische politiemannen. In een tweede verklaring had de groep, de Islamitische Staat Irak, meegedeeld haar gijzelaars te hebben „terechtgesteld”.

De politiemannen werden donderdag ontvoerd op weg naar hun woningen in de provincie Diyala, waarvan Baqouba de hoofdstad is. In Diyala, dat al geruime tijd zeer onrustig is, is het geweld de laatste weken verder opgelaaid door toedoen van militanten die uit Bagdad, waar een groot veiligheidsoffensief aan de gang is, naar de provincie zijn uitgeweken.

De Islamitische Staat Irak is een coalitie van gelijkgestemde sunnitische strijdgroepen, waaronder Al-Qaeda-in-Irak. De organisatie had in haar eerste verklaring op internet geëist dat de autoriteiten binnen 24 uur de politiemannen uitleverden die waren beschuldigd van de verkrachting van de sunnitische vrouw. Maar volgens de – shi’itische – premier Nouri al-Maliki was de verkrachting verzonnen om de reputatie van de politie te schaden en het veiligheidsoffensief te ondermijnen. Hij heeft de agenten juist onderscheiden.

In Bagdad werden gisteren zeker elf mensen gedood bij twee bomaanslagen. De dodelijkste explosie had plaats in de shi’itische sloppenwijk Sadr City en eiste tien levens. Ten noordwesten van Bagdad werden twee Amerikaanse militairen en hun Iraakse tolk gedood bij een poging een autoweg te ontdoen van explosieven.

Volgens cijfers van de Iraakse ministeries van Defensie, Binnenlandse Zaken en Gezondheid is het aantal burgers dat in februari is gedood (1.646) licht gedaald ten opzichte van januari (1.992), maar is het nog steeds drie keer zo hoog als in februari van het vorige jaar (548). De vermindering van het dodental wordt toegeschreven aan het veiligheidsoffensief in Bagdad. Het aantal ontvoeringen en moorden is gedaald, terwijl het aantal bomaanslagen is gestegen.

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Douste-Blazy, is Irak op dit moment „dichtbij opsplitsing”. Hij zei dat de „enige oplossing” voor Irak is dat de buitenlandse troepen zich tegen 2008 terugtrekken. (AP, AFP, Reuters)