Klein duikje, grote plons

Klein duikje, grote plons Gooi twee glazen balletjes van een paar centimeter doorsnee vanaf dezelfde hoogte (1,25 meter) in het water en kijk: het ene duikt het water in met achterlating van een minifonteintje, terwijl het andere met een ware plons onder water schiet. Het fenomeen verraste de Franse fysicus Lydéric Bocquet en zijn collega’s van de Franse Université de Lyon zelf ook. Hun verwachting was dat alleen de hoogte van de worp de plons beïnvloedt. Maar kennelijk deed het enige andere verschil tussen de balletjes ertoe: de coating. Het linkerballetje had geen coating en werd direct nauw omsloten door het water. Het rechterballetje had een coating van waterafstotend silaan. Het water dat daarmee in contact kwam, kroop liever samen dan dat het zich als een dunne film over het silaan verspreidde. Het resultaat: een luchtzak rond het balletje en daardoor een grote plons, zo schrijven de fysici in Nature Physics. (MvdH)

Gooi twee glazen balletjes van een paar centimeter doorsnee vanaf dezelfde hoogte (1,25 meter) in het water en kijk: het ene duikt het water in met achterlating van een minifonteintje, terwijl het andere met een ware plons onder water schiet. Het fenomeen verraste de Franse fysicus Lydéric Bocquet en zijn collega’s van de Franse Université de Lyon zelf ook. Hun verwachting was dat alleen de hoogte van de worp de plons beïnvloedt. Maar kennelijk deed het enige andere verschil tussen de balletjes ertoe: de coating. Het linkerballetje had geen coating en werd direct nauw omsloten door het water. Het rechterballetje had een coating van waterafstotend silaan. Het water dat daarmee in contact kwam, kroop liever samen dan dat het zich als een dunne film over het silaan verspreidde. Het resultaat: een luchtzak rond het balletje en daardoor een grote plons, zo schrijven de fysici in Nature Physics. (MvdH)