Josef Myslivecek - Symfonieën

Josef Myslivecek - Symfonieën Concerto Köln Archiv 477 6418 ****-

Josef Myslivecek - Symfonieën Concerto Köln Archiv 477 6418

Na het Mozartjaar 2006 is er weer ruimte om te luisteren naar zijn tijdgenoten en te zien hoe veel beter hij was dan Antonio Salieri, die in de film Amadeus voor eeuwig is neergezet als ‘middelmatig’. Mozart zelf had duidelijk bewondering voor een aantal collegae. In de laatste acte van Don Giovanni spelen musici tijdens het souper operamuziek van Giuseppe Sarti (Fra i due Litiganti) en Vicente Martín y Soler (Una cosa rara). Don Giovanni herkent hun muziek en prijst die, onmiskenbaar namens Mozart.

Ook voor zijn oudere tijdgenoot Josef Myslivecek (1737-1781) die hij in Italië ontmoette, had Mozart waardering, volgens de musicoloog Alfred Einstein vooral wegens zijn opgewekte, feestelijke Italiaanse stijl. Op de cd ‘Il divino Boemo’ (de goddelijke Bohemer) speelt Concerto Köln vijf symfonieën, een ouverture en een concertino: prettige, lichte en diverterende zondagochtendmuziek met korte deeltjes, geen Mozart uit diens gouden, Weense jaren. Maar het Concertino is zeker een echt genot.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen