Gezant VS praat in Soedan over Darfur

De speciale Amerikaanse afgezant voor Soedan, Andrew Natsios, is gisteren in de Soedanese hoofdstad Khartoum aangekomen voor besprekingen over de crisis in de westelijke regio Darfur en over de situatie in Zuid-Soedan. Natsios zal beide gebieden ook bezoeken.

De VS proberen de Soedanese regering ertoe te bewegen aanzienlijke versterking te accepteren van de huidige, zwakke Afrikaanse vredesmacht in Darfur. De geringe kans dat de Soedanese regering daarvoor zou zwichten werd deze week echter nog verkleind door de bekendmaking van het Internationaal Strafhof dat het onder anderen onderminister Ahmad Harun in staat van beschuldiging had gesteld wegens oorlogsmisdrijven in Darfur. De regering in Khartoum liet onmiddelijk weten Harun niet te zullen uitleveren.

Intussen vrezen internationale hulporganisaties verergering van de crisis in Darfur, waar volgens schattingen van de VN al 200.000 mensen om het leven zijn gekomen sinds 2003, met name door geweld van de zijde van de door de regering gesteunde Arabische Janjaweedmilitie. (AP)